- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нож у бок Србима: Хрватски специјалци и војници на Косову — за Загреб рат још траје

© Tanjug / Зоран ЖестићПодизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности
Подизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Одлазак хрватског контингента на Косово и Метохију, у чијем саставу су и обавештајни логистички и штабни тимови, показује да за Хрватску рат са српским народом још увек није завршен. За хрватску политичку елиту, суштина је у томе да треба показати да је Хрватска регионална велесила која има утицај и трајну спољну политику.
Овако одлазак хрватског контингента на Косово и Метохију коментарише за Спутњик историчар Чедомир Антић, који додаје да западни српски сусед жели да врати време када је у Загребу постојала свест да је Хрватска део глобалног покрета борбе против наводних злих сила, којима је у центру Србија.

Одлазак хрватског контингента на КиМ — важно је бити против Срба

„У ситуацији у којој њихови сународници губе практично сва права у БиХ, они су и даље уздржани, зато што постоји нада да заједно са њима у БиХ права изгубе и Срби. Понекад се појави неко коме на првом месту није борба против српског народа. Такав је био (бивши премијер Иво) Санадер, у извесној мери је такав и (садашњи премијер Андреј) Пленковић, али то је доминантна ствар“, наводи Антић.

Иако је број војника у хрватском контигенту повећан са неколико десетина на 130, њихово присуство у јужној српској покрајини неће бити од великог значаја, додаје Антић. Међутим, за један део радикалне, екстремне хрватске јавности, који, према речима нашег саговорника, пати због идентитетских проблема, то је важно.
Хрватска војска - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
СРБИЈА
Прст у око Србији: Хрватска спремна на осетљиву војну сарадњу са Косовом
Тај део хрватске јавности увек је окретао хрватску политику против Срба и Србије, чак и када су седамдесетих година у Београду на власти били либерали.

„Очигледно да је то дубоко укорењено у модерном идентитету хрватског народа, како га је устројио др Анте Старчевић, а унапредио др Фрањо Туђман“, закључује Антић.

Хрватска подржава све који су против Срба још од Првог светског рата

Када се одлазак хрватских војника на Косово и Метохију преведе у политички контекст, добија се актуелност идеје утемељивача хрватске геополитике Иве Пилара, објашњава политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

„Ради се о аутору врло активном пред Први светски рат, који је заговарао идеју да Хрвати, да би реализовали своје националне интересе, морају увек и доследно да делују против Срба, на свим просторима где се Срби са неким сукобљавају. Значи да није битно да ли у томе Хрватска има интерес или не, битно је да ради против Срба“, каже он.

Због тога се Пилар залагао за подршку Бугарској и Аустроугарској током Балканских и Првог светског рата, а одлазак хрватског контингента на Косово и Метохију одраз је таквог става, тврди Анђелковић.

„Они долазе на Косово и Метохију не да би били фактор мира, већ да би били фактор подршке косовском сепаратизму, односно на тај начин стварању већег ножа усмереног у бок Србији и Србима“, категоричан је Анђелковић.

Церемонија испраћаја хрватских војника у јужну српску покрајину одржана је у Нашицама, седишту оклопно-механизоване пешадијске јединице „Соколови“, у мирнодопским условима специјализоване за међународне војне мисије. Уз њих, преносе хрватски медији, на Косово су отишли и хрватски обавештајни и логистички тимови, штабно особље које ће радити у команди Кфора, као и медицински тим.
Хрватска војска - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РЕГИОН
Слање 130 хрватских војника на тзв. Косово - нова свађа у Хрватској
Све је то новина у хрватском контигенту, који је до сада бројао неколико десетина војника који су се смењивали на шест месеци, као и два хеликоптера. Сада ће припадници хрватског контингента користити и више технике — оклопна возила МРАП, наоружана тешким митраљезима, беспилотне летелице, хеликоптере, а контигенту ће се придружити и сајбер-тим Хрватске војске.
Хрватски војници биће смештени на три локације — у кампу Филм сити Приштина, АПОД-у Слатина код Приштине, као и у кампу Вилађо Италиа код Пећи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала