- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Осми путник“: Упозорење научника због свемирског туризма - не срљајте, можете разорити Земљу

CC0 / Pixabay / Ешерихија коли
Ешерихија коли - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Tрка у комерцијалним свемирским летовима је поодмакла и више од 85 компанија и организација тражи будућност у међупланетарном туризму. Међутим, неки научници су забринути и сматрају да се ради о срљању.
Пре него што путовања изван наше планете постану рутинска, свет мора да спроведе неке темељне био-безбедносне мере. У супротном, могли бисмо да примимо неке нежељене посетиоце, упозоравају научници, пише „Сајенс алерт“.
Наиме, уколико астронаути успеју да „доведу“ на Земљу неки страни организам на некој од свемирских летелица, он би могао да разори Земљину биолошку равнотежу.
Вероватноћа да се тако нешто догоди је мала, тим пре што још није пронађен живот ван Земље, али с обзиром на могуће последице, неки стручњаци сматрају да се треба припремити и за такав сценарио.
Вероватнија опција је да ће туристи са Земље понети земаљски организам у свемир, што је такође приличан ризик.
Студије су показале да неки микроби могу да доживе рапидне генетске мутације у условима попут оних који владају у свемиру.
Након што су одгајили хиљаде нараштаја ешерихије коли у условима микрогравитације, научници су открили да је ова штетна бактерија постала још агресивнија и отпорнија на антибиотике. Када би се тако отпоран сој вратио на Земљу, могао би опасно да запрети човечанству.
„Средишња тачка био-безбедности су мањи ризици који потенцијално могу даизазову екстремне последице. Када ту ствари крену лоше, онда стварно крену лоше", упозорава Фил Кеси, биолог и стручњак за инвазивне врсте са Универзитета у Аделејду.
Међународни одбор за свемирска истраживања саставио је панел за планетарну заштиту, али ниједан постојећи члан није стручњак за инвазивне врсте.
Аустралијски биолози сматрају да је то велик превид. Кажу да је преко потребно да се успоставе софистициранији протоколи чија је сврха спречавање такозване биолошке контаминације на Земљи из свемира и обрнуто.
„Ми сматрамо да би боља сарадња астробиолога и биолога специјализованих за инвазивне врсте знатно унапредила постојеће међународне протоколе за планетарну био-безбедност и за Земљу и и за ванземаљска тела која би могла да садрже живот“, написали су у чланку у часопису „Биосајенс“.
Чини се да важећи протоколи не функционишу најбоље.
Примера ради, кадас е израелска свемирска летелица срушила на Месецу 2019. на површину је избацила и осушене дугоживце, животиње микроскопске величине који су можда још живи.
Још више забрињава откриће бактеријских сојева изузетне отпорности у такозваним „чистим собама“ НАСА-е. Кад би се ти микроби случајно превезли у свемир, могуће је да би у микрогравитацијским условима постали још вирулентнији.
Али, део стручњака сматра да је готово немогуће задржати земаљске микробе на Земљи. Куд год да људи крену, неизбежно је да „своје“ микроорганизме носе са собом. Они упозоравају да је свемир тек „наредна граница биобезбедносног ризика“.
Планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Упозорење научника: Прети нам инвазија ванземаљаца, али не онаквих какве очекујемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала