- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјина: Почела специјална операција на граници са Белорусијом

© AP Photo / Ukrainian Police Press Office Припадници граничне страже Украјине
Припадници граничне страже Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
На граници Украјине и Белорусије почела је специјална гранична операција за спречавање мигрантске кризе, саопштила је прес служба државне граничне службе те земље.
„На граници са Републиком Белорусијом почела је заједничка специјална гранична операција ‘Полесје’. Операцијом координише Државна гранична служба и она се спроводи заједно са снагама Националне гарде, Националне полиције, Оружаних снага Украјине и других укључених резерви. То су даље мере за повећање заштите и чувања украјинске границе у циљу спречавања мигрантске кризе и супротстављања илегалним активностима“, наводи се у саопштењу.
Према речима првог заменика начелника граничне службе Владимира Никифоренка, на украјинско-белоруској граници остаје на снази претња од ширења мигрантске кризе и вероватноћа преусмеравања мигрантских токова у Украјину.
„Да би се даље реаговало на могуће компликовање ситуације, заједно са државним структурама договорена је заједничка специјална гранична операција и израђен је одговарајући план. И она је званично почела синоћ“, истакао је он.
За управљање операцијом и оперативну размену информација организован је рад међуресорских координационих штабова и формиране су координационе управљачке групе. Контролу режима државне границе вршиће појачане граничне патроле уз истовремено повећавање снага и средстава на могућим правцима покушаја пробоја група илегалних миграната. За заштиту границе активно ће се за патролирање и праћење користити ваздухопловство, системи беспилотних летелица, као и техничка средства за осматрање.
Неколико хиљада миграната последњих недеља се окупило на граници Белорусије и Пољске у нади да ће стићи до земаља Европске уније. Пољске власти појачале су граничну безбедност, кон центрисале војску и осујетиле покушаје илегалних имиграната да уђу у земљу, окривљујући Минск за мигрантску кризу. Све ове оптужбе Белорусија демантује, тврдећи да Пољска насилно протерује мигранте на територију белорусије и вештачки заоштрава ситуацију са избеглицама.
Пољска полиција на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
СВЕТ
Национална гарда Украјине на војним вежбама на граници са Белорусијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала