- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски политичар: Стрпати у затвор америчке лобисте који саботирају „Белене“

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска нуклеарна електрана "Белене"
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Лидер бугарске парламентарне странке „Препород“ Костадин Костадинов оштро је критиковао колеге из Народне скупштине који се противе изградњи нуклеарне електране „Белене“. Како каже, требало би послати у затвор оне који саботирају пројекат, а то су, по његовом мишљењу, људи који промовишу америчке интересе.
Странке данас расправљају у парламенту о еколошкој ситуацији у Бугарксој. Према речима Костадинова, посланик коалиције „Демократска Бугарска“ Мартин Димитров је током састанка објашњавао колегама „колико је бесмислено довршити изградњу 'Белене'“.
Такође, Димитров је прошле године изјавио да би Бугарска требало да одустане од пројекта због његове „ниске профитабилности“. Он је изразио уверење да би нуклеарка имала бројне потенцијалне инвеститора да је пројекат исплатив.

„Причати такве ствари бугарском народу у тренутку када је цена струје за индустријске потрошаче вишеструко скочила, а регуларни потрошачи дрхте од страха у ишчекивању да би и за њих цене да могле – манифестација је највишег облика националне издаје или тешко оштећење мозга“, сматра лидер „Препорода“.

Истовремено, оценио је да иза саботирања пројекта стоје људи који промовишу америчке интересе.

„Ипак, упорност америчких агената за утицај у Бугарској и промовисање њихове антибугарске политике заслужује поштовање. Они више од 30 година доследно раде на уништењу бугарске државе корак по корак, а тренутно покушавају да још једном изврше егзекуцију над енергетским сектором. Ето због чега се надам да ће се са поштовањем односити према ставу 'Препорода', а то је да је свим сличним националним издајницима и заступницима страних интереса место у затвору “, закључио је Костадинов.

Иначе, странка „Препород“ најмања је парламентарна странка. На изборима 14. новембра заузела је седмо место, освојивши 4,86 гласова.
Подсетимо, у јануару је постало јасно да би Бугарска могла да прекине изградњу нуклеарне електране „Белене“ у корист друге нуклеарне електране „Козлодуј“. Почетком године је у бивши премијер Бојко Борисов први пут говорио о таквој могућности управо након савета Америке. За „Белене“ су већ била саграђена два реактора које је Русија изградила 2017. године.
Изградња нуклеарке „Белене“ започета је осамдесетих година прошлог века, а пројекат је замрзнут 1990. године. Руска компанија „Атомстројекспорт“ добила је тендер за наставак изграде нуклеарке 2005. године. али је 2012. пројекат поново обустављен због притиска САД. Бугарска је исплатила Русији око 1,3 милијарде евра за нереализовани пројекат и 2017. године је добила реакторе који су од тад складиштени на територији „Белене“. Софија је 2018. године најавила повратак пројекту.
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2021
Бугарски портал: Софија је послушала Америку и фактички одустала од „руске“ нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала