- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Фајзер“ оптужио бившу запослену за крађу 12.000 тајних докумената о вакцинама

© KENA BETANCURФајзер
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Америчка фармацеутска компанија „Фајзер“ оптужила је запослену, која је недавно дала отказ, да је из компаније понела велики број поверљивих докумената, укључујући пословне тајне у вези са вакцином против вируса корона и другим лековима.
Фармацеутска кућа покренула је тужбу против запослене, идентификоване као Чун Сиао Ли, наводећи да је она пребацила више од 12.000 датотека, укључујући мноштво поверљивих докумената компаније „Фајзер“, са свог пословног рачунара на лични налог на „Гугл драјву“ крајем октобра, а затим пребацила те фајлове на свој приватни уређај.
„Због великог броја докумената које је госпођа Ли незаконито присвојила, „Фајзер“ тек треба да утврди обим пословних тајни и поверљивих информација које она поседује“, саопштила је компанија.
У саопштењу се додаје да, иако Ли сада поседује хиљаде докумената које се могу довести у везу са бројним „Фајзеровим“ вакцинама, тужба је усмерена на вакцине против ковида 19 и терапије моноклонским антителима.
Ли, пошто је била запослена на позицији помоћнице директора за статистику, имала је приступ високо поверљивим и пословним тајним информацијама у вези са бројним вакцинама и лековима компаније „Фајзер“, пренео је РТ.
Компанија наводи и да оптужена није деловала сама, већ је имала саучеснике.
Интерном истрагом у компанији откривено је и да је Ли преговарала са конкурентском фармацеутском фирмом - Ксенкором о могућности запослења, додаје се у саопштењу.
С обзиром на то да се сматра да Ли још увек поседује велики број пословних тајни компаније, „Фајзер“ тражи да јој се забрани да користи тај материјал у „своје сопствене сврхе“.
Ли је истакла да је пружила све информације које је компанија од ње тражила, као и да је сарађивала у истрази, наведено је судском поднеску.
У поднеску пише и да је Ли одбила даље састанке са компанијом због „здравствених проблема“.
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Фајзер ће инкасирати 36 милијарди долара од продаје вакцина у 2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала