- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски апелује на Запад да испуни обећања: „Северни ток 2“ велика трагедија за Украјину

© Фото : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Гасовод "Северни ток 2"
Гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да је пројекат „Северни ток 2“ трагедија за земљу и истовремено је позвао земље ЕУ и САД да одрже обећања о осигуравању енергетске безбедности Украјине.
„'Северни ток 2' није само бизнис, то је за нас велика трагедија. Чак и ако 'Северни ток 2' буде пуштен у рад, Украјина мора учинити све да буде реализовано оно што су гарантовале друге европске земље и САД, да ће нам бити осигурана енергетска безбедност, да ћемо у том погледу бити сигурни. Морају постојати конкретне ствари, свака од страна би требало да испуњава своје обавезе и обећања“, поручио је украјински лидер.
Изазов број један
Говорећи о енергетској безбедности земље, Зеленски је рекао да очекује „моћне гаранције“ за транзит гаса од нове немачке владе. Украјински лидер је подсетио на помоћ Немачке приликом склапања претходног уговора о транзиту гаса из Русије у Европу преко Украјине и истакао је да рачуна на помоћ Берлина и по питању склапања новог уговора.

„Сада је изазов број један питање 2025. године када истиче уговор о транзиту гаса. Сматрам да ће то бити тежак моменат и сматрам да морамо брзо да спроведемо реформе у сфери термомодернизације“, оценио је украјински лидер.

Како је објаснио, Кијев „нажалост нема“ никакав уговор о транзиту руског гаса у Европу након 2024. године, али да је Украјина заинтересована за наставак транзита природног гаса из Русије.
Постојећи споразум између Русије и Украјине о транзиту, који је склопљен на пет година, предвиђа транзит по 40 милијарди кубних метара гаса годишње од 2021. до 2024. године.
Информативни пано на градилишту гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РУСИЈА
Украјина: Заслужни смо за кочење „Северног тока 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала