- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Масовни убица Брејвик шаље писма жртвама које су преживеле масакр

© REUTERS / Lise Aserud/NTB ScanpixМасовни убица Андерс Беринг Брејвик
Масовни убица Андерс Беринг Брејвик - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Терориста Андерс Беринг Брејвик, који тренутно служи најдужу казну од 21 године у Норвешкој, и даље шаље бројна писма из затвора преживелим жртвама и члановима породица убијених у којима понавља поруку из манифеста који је објавио пре него што је извршио масакр.
Између осталих, Лизбет Ројнланд, вођа Групе за подршку, која је изгубила ћерку у Брејвиковом терористичком нападу, добила је копију Брејвиковог штампаног писма на осам страница. Слична писма попут овог послата су Лиги младих Лабуристичке партије, чији је логор Брејвик циљао на острву Утоја, посланицима у парламенту и другима који имају јавне функције.

„Мислим да то ради да би нас натерао да реагујемо како би привукао пажњу. То је узнемиравање. Он жели да знамо да је ту, и жели да нас на неки начин уплаши“, истиче Лизбет Ројналд.

"И апсолутно је недопустиво да масовни убица може да шаље писма својим жртвама. То је потпуно неприхватљиво", рекла је она.
Посланик Лабуристичке партије и преживели из Утоје Торбјорн Вереиде такође је добио писмо од свог нападача, преноси Спутњик интернешенел.
"Имао сам кнедлу у стомаку. Било је страшно непријатно, да будем потпуно искрен", рекао је Вереиде.
" Апсурдно је да неко ко је уперио оружје у тебе и пуцао и покушао да те убије, сада шаље писмо. Осетио сам да ми је срце за тренутак застало, и да ми је дан постао тежак", рекао је посланик.
До 2016. Брејвик је послао и примио око 3.000 писама. Међутим, суд је накнадно закључио да је неопходан строги режим контроле, како би се спречио да успостави контакт са истомишљеницима ван затвора.
Ерлинг Фесте, помоћник директора затворске службе, обећао је да ће обезбедити да жртве и преживели не добијају више Брејвикова писма. Он је нагласио да су писма тренутно дозвољена због Закона о извршењу казни који предвиђа да осуђеници на то треба да имају право, осим ако то може довести до нових кривичних дела.
Брејвиков бранилац тврди да је његов клијент већ под "изузетно строгим условима" када је у питању комуникација са спољним светом.
„Тешко је замислити да постоји правни основ за даље пооштравање“, објаснио је он.
Видар Строме, директор Норвешког института за људска права, тврди да је казна за затворенике лишавање слободе, али не и других права.
"Важно је да искористите слободу изражавања, такође у затвору. То је основни принцип", рекао је Строме.
Андерс Беринг Брејвик је најсмртоноснији масовни убица у мирнодопској историји Норвешке због свог двоструког напада на владину четврт у Ослу и на радни омладински камп на острву Утоја 2011. године, у којем је убијено 77 и рањено више од 150 особа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала