- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Америка га зове, а Србија негује: „Осећај је невероватан“

© Фото : АБА лига / Мега / Ивица ВеселиновТалентовани српски кошаркаш Никола Јовић
Талентовани српски кошаркаш Никола Јовић - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Никола Јовић, талентовани српски кошаркаш, говорио је за Спутњик о позиву селектора Светислава Пешића, о сезони у Меги, као и о амбицијама и предстојећем НБА драфту.
Србија дуго није имала таленат као што је Јовић – бек висок 206 центиметара који има сјајан осећај за игру, шут, продор, преглед игре... комплетан пакет, а свега 18 година.
Јовић се широј јавности представио у марту 2021, када је као седамнаестогодишњак у АБА лиги постигао 10 поена и уз то имао девет скокова, асистенцију, блокаду и украдену лопту за индекс корисности 23.
Једно слово дели актуелног МВП-ја НБА Николу Јокића и суперталентованог Николу Јовића, а оно што им је заједничко јесте да су обојица поникли у Меги.
Прошлог лета, када је напунио 18 година, потписао је вишегодишњи уговор са Мегом, а ове је стални члан екипе и један од носилаца најмлађе екипе у региону.
Као заслуга стигао је позив сениорског тима Србије, те смо искористили шансу да кратко попричамо са момком који је будућност српске кошарке.
За Спутњик каже је максимално искористио дане проведене са много искуснијим кошаркашима.
„Осећај је невероватан, ово је сасвим нешто ново за мене, поготово због тога што сам овако млад. Поштујем све који су много искуснији од мене и трудим се да покупим што више ствари од њих“, рекао је Јовић.
Талентовани Србин добио је шансу да сарађује са Светиславом Пешићем – живом легендом српске кошарке.
„То је човек који је донео много за нашу државу, колективно за кошарку. Нисам много причао приватно са њим, али све је јасно, све је објашњено, сви смо на месту“, каже играч Меге.
Јовић је у дресу Меге дебитовао прошлог пролећа, са свега 17 година, и ово му је прва права сезона у професионалним водама, с обзиром да је од почетка припрема у тиму.
„Ово је велики подстицај, људи ми дају шансу јер виде да се трудим и верују у мој рад. Нисам очекивао тако нешто, ово је све велики успех за мене, али потрудићу се да будем што бољи и да покажем што више“, јасан је Јовић.
Јовић ове сезоне у АБА лиги просечно бележи око девет поена, четири скока, три асистенције и десет индексних поена.
Талентовани кошаркаш доста осцилира, што је и нормално за тинејџера, а претходног викенда имао је једну од оних утакмица у којој је показао сав потенцијал.
У великој победи против Цедевита Олимпије (+29), Јовић је постигао 16 поена и уз то је имао девет скокова, седам асистенција и две блокаде – за 27 индексних поена.
„Задовољан сам доста, како да не будем. Имам 18 година, а играм скоро 30 минута у просеку. Дата ми је шанса, ове сезоне имам доста успона и падова, али трудим се. Тренирам, као и сви остали, мислим да виде нешто у мени, а ја сам то показао у неким тренуцима. Играм у искусној лиги, има много тимова и тешко је, али дајем све од себе“, казао је Јовић за Спутњик.
Јовића не цене само у Србији и Европе, то какав је таленат чуло се и до Сједињених Америчких Држава.
О осамнаестогодишњем кошаркашу писали су много медији, а издваја се ЕСПН са својим аналитичарем Мајком Шмицом који је недавно на званичном Твитер налогу похвално причао способностима српског талента.
Специјализовани кошаркашки портали који се баве пројекцијама за НБА драфт, на који ће Јовић вероватно изаћи наредне године, котирају га високо и на готово свим листама налази се међу петнаест најталентованијих играча.
Не котирају га високо само амерички новинари, исти случај је и са генералним менаџерима НБА екипа који су у традиционалном истраживању пред почетак кошаркашке сезоне у Америци изгласали Јовића као једног од најбољих играча у Европи, а који није у НБА.
Јовић је добио глас у конкуренцији Николе Миротића и Василија Мицића, што је још једна потврда колико га цене.
Ко је најбољи кошаркаш који не игра у НБА?
1.
Никола Миротића (Барселона) – 53%.
2.
Василије Мицић (Анадолу Ефес) – 23%.
3.
Виктор Вембењама (АСВЕЛ) – 13%.
4.
Марк Гасол, Мајк Џејмс, Никола Јовић – такође добили гласове.
А како то све утиче на Јовића?
„Видећу како буде сезона одмицала, али крајњи циљ је да изађем на драфт. Те странице то што каче... Знате како, то је горе-доле, како одиграте у тренутку. Не могу да кажем да пратим редовно, али видим, искочи ми и то је то“, закључио је Никола Јовић.
Србија у младом играчу има велики таленат, али и обавезу да га задржи за себе, бар док је то могуће, имајући у виду све што се догађа са играчима који пребрзо оду негде далеко и често се у великом свету и изгубе.
Никола Јокић у репрезентацији Србије - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Зашто је Јокић „морао“ да одустане од Србије – двапут за четири године?
Српско име доминира у америчком истраживању – због Јокића, али и једног бисера
Америка је „лоцирала“ нови бисер из Србије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала