- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Постоје шансе за побољшање односа са НАТО-ом

© SputnikЗаставе Русије и НАТО
Заставе Русије и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Постоје шансе за промену на боље у односима Русије и НАТО-а уколико у Алијанси превлада разумевање правих интереса европске безбедности, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко током говора у дебатном клубу Валдај.
„Има ли шансе за промену (у односима Русије и НАТО) на боље? Има, ако превлада разумевање правих интереса европске безбедности. А они не могу да се састоје од тога да се односи са Русијом гурају све ближе опасној линији“, рекао је Грушко.
Према његовим речима, да би се удаљило од те опасне линије, потребна је реализација руских предлога. Руски дипломата подсетио је да је Русија 2018. године предложила Алијанси да се обнови дијалог преко војних ресора, укључујући и консултације војних експерата ради разматрања питања која представљају узајамне интересе и изазивају забринутос Москве и њених западних партнера.
„Предузети мере за смањење активности војних дејстава дуж линије директног контакта Русије и НАТО-а, ради се о балтичким државама, Црном мору, региону Арктика, на основу реципроцитета, унапређујући механизам за спречавање опасних војних активности и инцидената у ваздушном простору и на мору, пре свега у регионима Балтичког и Црног мора“, наставио је он.
Он је истакао да уколико у НАТО-у буду спремни за стварни рад, онда ће реализација ових корака омогућити да се макар мало побољша ситуација и стање безбедности не само у односима Русије и НАТО-а, већ и уопште у европском и евроатлантском региону.
Грушко је навео да Русија највероватније неће обновити рад своје сталне мисије при НАТО-у у Бриселу.
„Све се развија на такав начин да је тешко да ћемо се тамо вратити“, истакао је Грушко.
„Када је Руској Федерацији послат сигнал да је дипломатско присуство овде апсолутно непримерено, да неће бити нормалног дипломатског живота, није нам остало друго решење, осим решења које је донето. Оно је било једино могуће“, објаснио је Грушко.
У политици НАТО-а морају се десити суштинске промене како би се обновио дијалог са Русијом, сматра Грушко.
„Да би се појавиле могућности за обнављање нормалног дијалога, морају се десити фундаментални помаци унутар самог НАТО-а у руском правцу, како у смислу војног планирања, тако и у погледу политике“, истакао је он.
Секретаријат НАТО-а је 6. октобра званично обавестио руску страну о одлуци генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да од 1. новембра 2021. одузме акредитацију осморици запослених у сталној мисији Русије, као и да смањи укупан број чланова дипломатског представништва на 10 лица.
Захарова: Алијанса фактички сахранила Савет Русија-НАТО - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
РУСИЈА
Захарова: Алијанса фактички сахранила Савет Русија-НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала