Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Берлин мења став према Србији? Стигао и одговор Београда

© Tanjug / Сава РадовановићЗграда Рајхстага у Берлину
Зграда Рајхстага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Посланица Зелених у Европском парламенту и известилац ЕП за Косово Виола фон Крамон изразила наду да ће доћи до промене става према званичном Београду.
До те промене, према њеним речима, могло би да дође када њена партија преузме Министарство спољних послова Немачке, како је предвиђено коалиционим споразумом.
Она је за Н1 изјавила да ће Зелени, када преузму министарство спољних послова у Немачкој, имати приступ који ће бити више заснован на владавини права и "бити критичнији у погледу тога шта се дешава на терену и какви су резултати спроводјења реформи".
Фон Крамон је рекла да није на њој да предлаже шта нова министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок треба да каже Влади Србије.
Сматра да би могло да дође до разлике у томе да ли ће Немачка бити за отварање кластера или не, и додала да се нада да ће бити "повучена линија која ће рећи да ми нећемо угрожавати сопствене, европске вредности".
Поводом изјаве Фон Крамон реаговал аје српска премијерка Ана Брнабић.
"Шта нам Виола поручује: 1. Да треба да пуцамо на људе да би исказала 'пуно поштовање', као у случају Приштине? 2. Да је владавина права у случају Приштине једно, а у случају Београда друго? 3. Да Срби на КиМ немају иста права као грађани било где другде? Тужно и лицемерно", навела је Брнабић на Твитеру.
"Случај 1: РОСУ, супротно Бриселском споразуму, упада на север АП КиМ. Срби изађу на улице да искажу миран протест. РОСУ пуца на њих и само пуком срећом никога не убију (ране Срећка Софронијевића). Виола фон Крамон: то је владавина права, реакција Приштине је за 'пуно поштовање'. Случај 2: Стотинак људи, без пријаве скупа, затвори међународни путни правац и забрани кретање свих осталих широм Србије. Држава одлучи да не примењује силу. Виола фон Крамон: 'шокирана сам реакцијом власти“, "контрамере државе су биле изузетно тврде и нису биле адекватне'", додала је премијерка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала