- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски лекари објашњавају зашто је цинк важан

© Фото : PixabayЗдрава храна - илустрација
Здрава храна - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Цинк је микроелемент без кога наш имуни систем не може правилно да функционише. Он помаже у борби са инфекцијама и у остваривању функција коже, као што је регенерација рана. Људски организам не производи цинк самостално зато је потребно да се он усваја путем хране.
Шта радити ако немате довољно цинка у организму и како га надокнадити?

Чему служи цинк?

Управо овај елемент штити кожу од ултравиолетног зрачења и активно подржава имунитет. Дефицит цинка код деце и тинејџера може да изазове патолошке промене у будућности. Он учествује у метаболичком процесу, појачава имунитет и уједно је и антиоксидант.
„Цинк игра важну улогу у борби са упалама. Помаже функцијама коже, као што је регенерација рана, синтеза колагена и заштита од ултраљубичастих зрака“, рекла је дерматолог и доктор медицине Орит Марковиц за „Health“.

Како препознати да нам недостаје цинк?

„Ваш имуни систем зависи од тога да ли цинка има довољно у вашем организму. Он помаже у синтези хормона тимулина који је неопходан за функционисање леукоцита – крвних ћелија имуног система“, рекла је нутриционисткиња Меруерт Мирзакулова.
Недостатак цинка се јавља код вегетаријанаца и људи који су на строгој дијети. Труднице и дојиље такође могу имати недостатак цинка у организму, док људи са болесним гастроинтестиналним трактом морају да обрате пажњу на количину цинка у организму јер теже усвајају микроелементе.
Уобичајени симптоми недостатка цинка: искрзана коса, коса која опада, умор, честе прехладе, акне на кожи, несаница и синдром нервозног желуца.
Претерано конзумирање алкохола такође негативно утиче на усвајање цинка.

Како надокнадити цинк?

Најједноставнији начин је да се конзумирају намирнице које садрже цинк, више јести намирнице животињског порекла као што је говедина, телетина, шкољке и пилетина.
Такође, цинк се може надокнадити ако се једу семенке бундеве, сусама, бадем и кикирики. Поставља се питање зашто се вегетаријанци чешће суочавају са недостатком цинка када се он налази у биљкама? Ствар је да се он тешко усваја. Из биљних производа се апсорбује много него употребом месних производа. За то је крива фитинска киселина која се налази у саставу биљних производа.
Цинк се може надокнадити и помоћу био адитива које може да препише лекар који ће прво урадити дијагнозу и прописати одговарајућу терапију.
Орашасти плодови и воће - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
ДРУШТВО
Шта ће се десити са вашим организмом ако једете четири бадема дневно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала