- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта скривају чудни сигнали са Венере

CC0 / pixabay / Венера
Венера - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Нова студија показује да је све више доказа да је Венера можда вулкански активна. Ако је то заиста тако, онда би ово истраживање помогло да се објасни како вулкани утичу на планетарну еволуцију и живот у космосу.
Венера се често сматра Земљином „пакленом близнакињом“ због густе каустичне атмосфере, високог притиска и ужарене површине. Венеру обавија густ слој облака који спречавају већину орбиталних станица да продру кроз њих што је – заједно са пакленим условима који владају на њеној површини – проузроковало то да добије много мање пажње него Месец или Марс.
Група истраживача коју су чинили Џастин Филиберто из Насиног свемирског центра, Метју Велер са Универзитета Браун, Волтер Кифер и Алан Х. Трејман бавили су се вулканском активношћу Венере.
Њихово истраживање је било усмерено ка чудним сигналима који потичу из вулкана Idunn Mons.
Научницима је одавно познато да је површина Венерe прекривена надреалним кратерима, али са Земље је немогуће рећи да ли из њих и данас тече лава, јер густа и непрозирна атмосфера Венере заклања све што се дешава на површини.
Захваљујући архивским снимцима старијих орбиталних станица и резултатима експеримената изведених на Земљи, тим научника верује да је вулкан Idunn Mons, висок два и по и широк око 200 километара, и даље активан и да еруптира.
На потврду ове претпоставке научници неће морати дуго да чекају, јер ће у наредној деценији мала ескадрила кренути у мисију ка Венери са задатком да открије вулканску активност.
Истраживач из Насиног свемирског центра Џонсон, Џастин Филиберто, тврди да неће бити изненађење ако се потврди вулканска активност на Венери. Та потврда би отворила многа питања. Можда је Венера некада имала океане, а данас је то пустош са густом и киселом атмосфером и врелом површином која може да раствори олово.
Објашњење за трансформацију Венере су вулканске ерупције које су довеле до неповратних климатских промена.
Проучавање вулкана изблиза би помогло да разумемо зашто Земља није доживела сличну еруптивну апокалипсу. Угасли вулкани би дали неке трагове, али вулкане је много лакше разумети ако се посматрају док су активни.
За сада нема директних доказа о вулканској активности на Венери, али постоје индиректни докази као што је висока концентрација сумпор-диоксида, карактеристичног вулканског гаса.
Површина Венере садржи зоне тектонских пукотина, које су жаришта вулканске активности на Земљи, као и вулканске карактеристике попут котла.
Ново истраживање нуди доказе који сугеришу да магматско срце вулкана на Венери, наставља да „куца".
Европски орбитер „Венус експрес“, који је кружио око Венере између 2006. и 2014. године, открио је наслаге лаве, укључујући и оне у области око вулкана Idunn Mons, које су емитовале инфрацрвене зраке.
Венерина корозивна атмосфера брзо уништава вулканске минерале пригушујући инфрацрвени сјај, па се сматрало да интензивне топлотне емисије представљају лаву која је еруптирала пре 250.000 година.
Нови експерименти су показали да су се вулкански минерали „изгорели“ под атмосфером Венере распали брже него што се раније веровало, односно после ерупције која се догодила пре 1.000 година, преноси РТС.
Звезде - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2020
Путовање кроз галаксије: Како изгледају, шта све садрже и да ли се крећу? /видео, фото/
Сунчев систем - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Изненађење за научнике: Откривене стене какве до сада нису виђене у нашем Сунчевом систему
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала