- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Реторика Кијева показује да не искључују војни сценарио у Донбасу

© Sputnik / Алексей МайшевМосковски Кремљ и црква Светог Василија Блаженог
Московски Кремљ и црква Светог Василија Блаженог - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Кремљ сматра да Кијев и даље не искључује могућност решавања сукоба у Донбасу војним путем, што забрињава Москву, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Вероватноћа рата у Донбасу? Вероватноћа покретања војних акција у Украјини је и даље велика. То је питање које нас и даље посебно забрињава... Генерално примећујемо, могло би се рећи, прилично агресивну реторику украјинских власти. Видимо повећање интензитета провокативних акција на контакт-линијама. Све то сугерише да украјинско руководство де факто не искључује сценарио војног решавања ситуације у Донбасу, односно не искључује покретање војних операције против самопроглашених република“, рекао је Песков.

Такође је додао да Украјина чини немогућим било какве преговоре са Русијом.
„Говори се да су потребни директни преговори са Русијом да би се зауставио рат у Донбасу... Ту постоји много противречности... они раде тако да су било какви преговори са Русијом немогући. На који начин? Једноставно не реализују Минске споразуме и раније постигнуте договоре. Доносе се закони: закон о руском језику, аутохтоним народима, привременом политичком систему“, оценио је портпарол Кремља.
Песков је нагласио да Украјина упорно покушава да представи Русију као страну сукоба у Донбасу, иако она то није.
Такође се осврнуо на изјаву председника Украјине Владимира Зеленског који је рекао да је враћање Крима циљ и филозофија Украјине.

„Ми то фактички видимо као директну претњу Русији... Наравно, таква формулација значи да кијевски режим намерава да искористи све расположиве могућности, укључујући и војне, како би посегнуо за руским регионом. Ми то управо тако доживљавамо“, додао је портпарол Кремља.

У последње земље из западних земаља, као и Украјине, чују се изјаве о могућој инвазији Русије на украјинску територију. Портпарол руског председника Дмитриј Песков назвао је такве информације празном и неоснованом ескалацијом напетости, истичући да Русија ни за кога не представља претњу. Он при томе није искључио могућност провокација којима би се оправдале овакве изјаве и упозорио је да ће покушаји да се криза на југоистоку Украјине реши војним путем имати озбиљне последице.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Блинкен: Русија намерава да дестабилизује ситуацију у Украјини, НАТО ће појачати источно крило
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала