Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Оптужени за убиство Славка Ћурувије проглашени кривим

© Фото : Youtube/SCF Fondacija (скриншот)Славко Ћурувија
Славко Ћурувија - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Посебно одељење Вишег суда у Београду (Специјални суд) осудило је данас на укупно 100 година затвора четворицу некадашњих припадника државне безбедности (ДБ) због учешћа у убиству новинара и власника „Дневног Телеграфа“ Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.
Ћурувију је и према новој пресуди убило НН лице док су му ДБ-ови дали логистичку подршку.
Због подстрекавања на убиство на по 30 година затвора поново су на исте казне осуђени тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, док су као саизвршиоци у убиству на по 20 година затвора осуђени бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак који је у бекству, па му је пресуда бити изречена у одсуству.
Ово је друга првостепена пресуда, која се изриче након што је прву прошле године укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење, управо због прекорачења оптужнице увођењем у случај НН лица које се не помиње у оптужници. И првом пресудом оптужени су добили укупно 100 година затвора.
У оптужници се тврди да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.
Њих су на то, према оптужници, подстакли Марковић и Радоњић.
Тужилаштво тврди да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.
Ћурувија је праћен све до убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици где је живео.
Убијен је између 16.39 и 16.45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа".
И на нову пресуду и Тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право да уложе жалбе Апелационом суду у Београду.
Марковић није привођен из затвора у Пожаревцу „Забела“ по сопственој жељи да не присуствује изрицању пресуде, пренео је Танјуг.
Одата пошта Славку Ћурувији убијеном пре 22 године
Славко Ћурувија - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2020
Укидање пресуде за убиство Славка Ћурувије — доказ да се убијање новинара не кажњава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала