Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Србија му је увек била испред свега“: Комеморација Милутину Мркоњићу у Скупштини Србије /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићКомеморација Милутину Мркоњићу у Скупштини Србије
Комеморација Милутину Мркоњићу у Скупштини Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
У Скупштини Србије одржана је комеморација поводом смрти народног посланика и почасног председника СПС-а Милутина Мркоњића.
Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Милутин Мркоњић био у свему посебан човек, невероватне енергије који је веровао у градитељство, градио путеве, мостове, радовао се сваком новом километру пута, повезивао антагонизме.
Вучић је навео да ће наредних дана изаћи са иницијативом да један од најважнијих пројеката који је Мркоњић започео, добије име по њему.
"Мркоњић је имао нешто изузетно, другачије, различито. невероватну енергију и фантастичан шарм који, ма колико се неко трудио, нико од нас не може да има", рекао је Вучић на комеморацији Мркоњићу у парламенту.
Присетио је да су се, и када би се свађали, оштро препирали, на крају завршили и растајали са осмесима, додајући да је то било могуће само у случају Мркоњића.
Нису његове функције биле важне, он је био важнији од места којем је био, рекао је Вучић и додао да је Мркоњић као директор ЦИП-а могао да окупи све директоре јавних предузећа и политичаре, и који можда нису били у најбољим односима.
Лидер Социјалистичке партије Србије и председник Народне скупштине Ивица Дачић на почетку обраћања је рекао да му је тешко да држи говор, али, како је рекао, мора јер је то најприкаднији начин да се “последњи пут поздравимо”.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Ивица Дачић
“Милутин је био и комуниста и социјалиста, и друг и господин, био је највећи друг међу господом, и највећи господин међу друговима. Све је то био, а изнад свега био је градитељ ове земље”, рекао је Дачић.
Он је навео да је Мркоњић био симбол најбољег ове земље, истичући да је од 1971.године када је постао инжењер, живот посветио градитељској мисији као животној идеји и био је најбољи у томе.
“Своју политичку моћ је користио да помогне људима. Захваљујући њему, успели смо да усвојимо ћерку, јер сам ја тада био окарактерисан као државни непријатељ. Успео је да нас споји са њом, и ја и моја породица му то нећемо заборавити”, поручио је Дивац на комеморацији.
Он је навео да су су Мркоњић и он били на супротним политичким странама и да су се њихови ставови толико разликовали да је он радио све што је у његовој моћи да партија Милутина Мркоњића оде са власти.
“Све друго смо имали заједничко - земљу, вредност и лојалност. Мрка је био лојалан и када је био на врху и на дну. Моје сећање на њега се увек односило на ову особину”, рекао је Дивац.
Пре почетка комеморације Вучић се по доласку у парламент уписао у Књигу жалости.
Вучић је у Књигу жалости уписао:
"Србија ти је увек била испред свега. Србија у којој ничу путеви, пруге, читави нови градови, била ти је и сан и циљ за који си се тако енергично борио.
Твоја снага и шарм пленили су све, чак и оне који нису мислили као ти.
„Изражавам најдубље саучешће свима које си волео, и који су тебе поштовали“.
Мркоњић ће бити сахрањен данас у 15 сати у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.
Милутин Мркоњић - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
СРБИЈА
Отишао је Друг Мрка, а да никога није издао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала