- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Потрес у Аустрији: Потез брижног оца или се иза свега крије нешто друго

© REUTERS / LISI NIESNERАустријски канцелар Себастијан Курц
Аустријски канцелар Себастијан Курц - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Пратите нас
Повлачење са свих функција изнуђен је потез Себастијана Курца. Иако је елегантно избегао додатна објашњења и оставку оправдао рођењем сина и потребом да се посвети породици, истина је да Курц није могао политички да преживи корупцијску аферу и покренути медијски линч, кажу саговорници Спутњика.
Бивши аустријски канцелар Себастијан Курц није чекао судски епилог који би ставио тачку на тешке оптужбе о учешћу у корупцији, афери која је у једном тренутку претила да кризу аустријске Владе претвори у кризу државе.
Не помињући истрагу која се још води у Тужилаштву, одлуку о повлачењу са свих политичких функција лидер Народне партије објаснио је рођењем сина и потребом да отвори ново поглавље у којем би се посветио породици.
Да ли је понуђено објашњење последњи успешан пи-ар политичара кога терете да је за финансирање медија одвојио више новца него ли све владе од оснивања Друге аустријске републике, или је ово био изнуђен потез човека који је последњи сазнао да су карте одавно подељене, а на његову штету, разговарамо са Душаном Достанићем, сарадником Института са политичке студије и Жељком Малешевићем, аустријским политикологом српског порекла.

Изнуђен потез пре краја истраге

Достанић не оставља простор за сумњу да је потез Себастијана Курца био изнуђен и да је он на неки начин поновио судбину Штрахеа, који је медијски осуђен након неколико неспретних изјава које су могле бити доведене у везу са корупцијом, али које саме по себи не подлежу кривичној одговорности.

„Морамо направити разлику. Када политичари који су демократски изабрани троше буџетска средства на своју личну промоцију, намештање анкета и подмићивање медија, јесте проблем који мора да се санкционише. Међутим, с друге стране, проблем је и када се државне институције киднапују и користе као средство у политичким обрачунима, а посебно када се направи спрега између једног броја медија и у овом случају Тужилаштва.“

Када је реч о умешаности Курца у корупцијску аферу, Тужилаштво је, примећује Достанић, превише брзо изашло у медије и бучно известило о упадању у просторије, одношењу компјутера, што је праћено и незаконитим објављивањем приватних смс порука, у којима се тадашњи канцелар неповољно изразио о високом функционеру његове странке.

Идеолошки оптерећено Тужилаштво?

Почетак краја политичке каријере, сматра Достанић, почео је много раније и везан је за Курцов уступак Штрахеу и улазак конзервативно-хришћанске Народне партије у неприродну коалицију са Зеленима. У свему томе, Алма Задић, жена који слови за особу која држи јаке линије са радикалном левицом, добила је, подсећа Достанић, место министра правде.

„У последње време из Народне странке чуле су се критике на рачун Тужилаштва за корупцију да је можда сувише идеолошки оптерећено, односно да истраге везане за корупцију иду ка политичарима са грађанске стране — Слободарске партије и Народне странке — док се финансијски скандали Зелених и Црвених, дакле левице, не пропитују. И друго, да су поступци које води Тужилаштво сувише дуги и тешки, без коначне одлуке.“

Малешевић пак сматра да је са тешким оптужбама наставак политичке каријере Себастијана Курца био немогућ, посебно јер није добио очекивану подршку покрајинских организација.
„Интерни разговори које је водио приликом посета покрајинама, показали су да нема упориште и то не само због оптужби и истраге која је у току, већ због тога што поруке које су изашле на светлост дана нису етичке и као такве су неприхватљиве страначким колегама.“

Курцов контранапад — правда је селективна

Начин на који је напустио све политичке функције добар је пи-ар Народњачке странке, сматра Малешевић.
„Они су нашли добар тајминг. Курц је добио дете пре неколико дана па је, како је саопштено, као брижни отац одлучио да се повуче из политике и посвети породици. Не сумњам да ће они њему наћи место у оквиру широког механизма који има странка, а не искључујем ни могућност да за неколико година дође до неког обрта и да се врати.“
Упитан да ли је медијско процесуирање Себастијана Курца, које је почело пре окончања истраге, показатељ да је његов политички одстрел део ширег плана у којем и Тужилаштво игра немалу улогу, Малешевић каже да о томе нема ни говора:
„Разговори о селективној правди су беспредметни и неосновани. Напротив, управо је Курц покушао контранапад и преко медија који су милионски финансирани доведе у питање независност Тужилаштва. То је бесмислица. Уколико буде постојала правна основа да се оптужница подигне, она ће бити подигнута.“

Заокрет улево

О томе да ли ће тиркизни стил преживети свога творца, саговорници Спутњика сматрају да је упитно и да је рано давати прогнозе.
Достанић подсећа да је Курцов долазак на чело странке обележен променом страначке црне боје у тиркизну.

„То је био симболичан начин да покаже да се ограђује од наслеђа странке. И када се једном крене тим путем одустајања од принципа и крене са вођењем безидејне опортунистичке политике у којој све може и у којој је све изводљиво, на крају следи овакав крај“, сматра Достанић.

Он указује на чињеницу да притисак на конзервативни део Народне странке траје већ деценијама, као и дисциплиновање конзервативних функционера, притисак на њих, промене курса, социјалдемократизација странке, одвођење од задатих принципа и сврставање на леву страну.
Какав ће идеолошки курс заузети Народна странка, знаће се на конгресу партије који ће се, због мера уведених у борби против вируса корона, одржати за неколико месеци.
Оно што је извесно, закључује Малешевић, јесте да без обзира на задате принципе које ће странка обзнанити, и Народна и Слободарска странка као представници десног конзерватизма у Аустрији изгубиле су поверење народа. Нису програми странака, закључује, већ скандали усмерили грађане значајно улево.
Карл Нехамер  - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
СВЕТ
Нови канцелар Аустрије добро познат Београду: Ко је Карл Нехамер
Аустријски канцелар Себастијан Курц - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
СВЕТ
Курц се опростио од политике: Била ми је част да служим земљи 10 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала