- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта ће бити са ценом струје за привреднике: Шта траже послодавци, а шта је могуће

© Sputnik / Sergey MalgavkoЕлектрични далеководи на траси Симферопољ—Севастопољ
Електрични далеководи на траси Симферопољ—Севастопољ - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Цене струје на европским берзама и пет пута су веће него крајем јуна. Цена мегават-сата креће се између 200 и 300 евра. Влада је потврдила – струја грађанима неће поскупети до краја грејне сезоне, а ЕПС је привреди старе цене продужио до Нове године.
У Унији послодаваца траже да поскупљења не буду нагла и превелика, како би предузећа опстала у тешкој енергетској кризи.
Из ЕПС-а саопштавају да нико од српских привредника са којима склапају комерцијалне уговоре о снабдевању струјом није оштећен.
"Свим купцима у привреди у Републици Србији продужене су старе цене, важеће цене из октобра и за новембар и овога пута за децембар, значи продужене су цене које су имали у претходним уговорима. ЕПС је само један од 63 снабдевача електричном енергијом и уколико има повољнијих цена купци су слободни да изаберу свог снабдевача", наводи Радован Станић, директор снабдевања електричном енергијом у ЕПС-у.
У Унији послодаваца Србије кажу да је њихова анализа показала да, док траје енергетска криза, поскупљења струје треба да буду контролисана и најављена – како би привреда одржала ликвидност, а стандард грађана био заштићен.
"Резултати анализе показују да је привреда Србије у ситуацији да не би издржала нека екстремна ненајављена повећања у кратком периоду. Зато смо предложили да свако повећање цене електричне енергије буде благовремено најављено и да са поскупљењем идемо сукцесивно да не буде неких енормних повећања преко ноћи. Јер заиста ћемо довести привреду у ситуацију да не будемо конкурентни са остатком Европе и земљама у окружењу", наводи Светлана Будимчевић из "Уније послодаваца Србије", пренео је јавни сервис.
Из Владе су већ образложили - и све досадашње мере за заштиту привреде донете су у договору са Привредном комором и "Електропривредом".
"Мислим да то није ништа неуобичајено у односу на све друге државе које покушавају да својој привреди помогну. Није то само питање цене већ следећег корака, а то значи производа које та предузећа праве, конкурентности привреде", наводи Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Како са ценама струје стоје земље Европске уније

А у Европској унији неке земље су већ повећале цену струје, неке ће од Нове године, а неке предузимају националне мере заштите.
Иако половином месеца треба да донесу мере на нивоу Уније, још нема сагласности међу чланицама у ком правцу ће се деловати на тржишту енергије.
Блок који предводе Немачка, Данска, Холандија, противе се ограничењу цена јер би то додатно узбуркало већ узаврело енергетско тржиште.
Шпанија, Француска, Италија, Грчка и Румунија траже, пак, јачу заштиту потрошача од ценовних удара и заједничке резерве енергије.
Струја - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Стара цена струје за привреду још месец дана
Угаљ - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Подкаст
Цене енергената – како не угрозити ЕПС, а помоћи привреди? I Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала