Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић предложио решење за Закон о експропријацији

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић предложио је у разговору са мештанима Горњих Недељица да буде донет нови закон о експропријацији уместо оног који је недавно усвојен у парламенту.
Одговарајући на питања мештана села код којих се истражује литијим, Вучић је рекао да ниједан закон у Скупштини није донет због Рио Тинта.
Он је предложио да се донесе нови закон о експропријацији.
„Мој предлог за вас је да пробамо, пошто закон није противуставан, потписао бих га, крајњи рок је 10. децембар у поноћ, да пре тога направимо нови закон о изменама и допунама закона и да иде по хитној процедури, да га усвојимо пре Нове године. Ако можемо да се договоримо око измена са људима одавде, ако не да изменама вратимо стари закон, као да нема измена. То би де факти значило да закон не би важио“, рекао је Вучић.
Вучић је навео да у Закону о експропријацији, који је недавно усвојен, има одредби које би и сам критиковао.
“У том закону ми се није допао рок од пет дана који је дат у случају хитне експропријације”, казао је Вучић.
Вучић је рекао да ће предложити премијерки Ани Брнабић да се оформимо зелени фонд за Западну Србију, у који би се одмах издвојило 10 милиона евра, те да грађани одлучују како да се новац из фонда троши да би се смањило загађење
Говорећи о могућем отварању рудника литијума, Вучић је рекао да планирани „депонија и јаловиште највише угрожавају људе у овом крају“ и обећао „да ћемо да разговарамо са Рио Тинтом да се одлагалиште склони, јер не могу да рачунају само на свој профит и по том питању бићемо врло чврсти и одлучни“.
„Борићемо се да се измести одлагалиште и јаловиште, јер никаквог смисла нема да буде у кориту двеју река", рекао је председник и додао да „ако им је скупо онда нека дође неки нови инвеститор“. Вучић је објаснио да јаловиште буде у кориту река која плаве, јер шта год буде од хемијских састава, тиме би се проширило на много већи део земљишта.
Апеловао је на грађане да имају у виду да је „марш из Србије много скупо“ и поновио да „нико из Београда неће донети никаву одлуку против њихових интереса“.
„И ово око закона о експропријацији ћемо решити у наредних седам до осам дана“, додао је.
„Ово су велике ствари које радимо, и огроман новац је уложен у Подриње. Ја сам пре свега забринут за Подриње због демографије. А сви знате да они који су продавали земљу Рио Тинту хтели су станове у Београду. А када их нису добили онда су се побунили. Па чекајте људи, ви сте везани за ово овде, знамо сви да вам је тешко. Али на крају ћете одлуку сами да доносите, сами и демократски“, казао је он.
Вучић је поручио да мештанима Јадра да до измене Закона о експропријацији и студије о утицају рудника литијума на заштиту животне средине неће бити експроприсан ниједан објекат.
„Ми ћемо додатно да променимо закон и тек када га променимо онда ћемо да тражимо студију утицаја на животну средину, која ће бити врло строго цењена, а онда ћемо са вама да разговарамо о свему другом. До тада нико вам неће експроприсати ниједан објекат, нити тражити било шта од вас“, поручио је Вучић мештанима.

Вучић о протестима и блокадама путева

Председник Србије се после састанка са мештанима Јадра осврнуо на протесте и блокаде путева у Београду и неколико градова Србије, наводи Б92.
„Шта сте постигли и шта сте урадили, шта је смисао свега овога, да малтретирамо људе по Србији?“, упитао је он.
Истакао је да не постоји притисак због кога ће да повуче Закон о референдуму, јер је он усклађен са Уставом и највишим европским вредностима.
„Или ме убијте или идите на изборе. Неће улица да нам води политику“, рекао је Вучић.
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
СРБИЈА
Вучић у Горњим Недељицама: „Дошао сам све да вас саслушам“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала