- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нуклеарни отпад стиже у Хрватску, код границе са БиХ

© AP Photo / Jens MeyerНуклеарни отпад
Нуклеарни отпад - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Из нуклеарне електране "Кршко" у хрватски Центар за збрињавање радиоактивног отпада Черкезовац стиже отпад спакован у 685 бетонских блокова. Више се никад неће моћи отворити, а у два складишта стајаће 30 до 40 година, јављају хрватски медији.
Док се у Словенији па и у Хрватској размишља о градњи другог блока Нуклеарне електране Кршко (НЕК), хрватски Фонд за финансирање разградње НЕК ужурбано и врло темељно ради на припреми Центра за збрињавање радиоактивног отпада (РАО) у бившој касарни Черкезовац на Трговској гори покрај Двора у којем ће Хрватска 2024. складиштити своју половину ниско и средње радиоактивног отпада из постојећег блока Кршког, пише загребачки "Вечерњи лист".
У Черкезовцу ће се складиштити и институционални радиоактивни отпад (ИРАО) који је настао у Хрватској.
Како објашњава Горан Кукмановић, шеф Фондова Одела – Успостава Центра за забрињавање радиоактивног отпада, капија Центра ће бити око метара удаљена од садашњег улаза у ту бившу касарну, а како би створили додатну тампон-зону између насеља и центра.
Од 35 објеката бивше касарне за успоставу Центра биће искориштена само два укопана складишта. За складиштење ниско и средње радиоактивног отпада из "Кршког" изградиће се посебан објекат док ће се за ИРАО користити поменута два укопана складишта.
Једно складиште ће се користити за пријем домаћег отпада где ће се проверавати јесу ли његова радиолошка и остала својства тачно декларисана. Кад се потврди да је пакет прикладан за складиштење онда ће се, каже Кукмановић, пренети у другу зграду за складиштење.
Та два укопана складишта као и објекат који ће у њиховој непосредној близини бити изграђен за отпад из "Кршког" налазе се на платоу који је удаљен око четири километра од улаза у Центар, пренео је Б92.
Тренутно се на локацији будућег Центра и око њега спроводи одређивање нултог радиолошког стања, што значи да се мери радиоактивност из кише, тла, биљака, животиња…
Складиште нуклеарног отпада „Черкезовац“ - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2019
Страх крај Уне: Хрватско нуклеaрно складиште могло би да протера хиљаде људи и преостале Србе |видео
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала