- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена планета на којој година траје мање од 8 сати

© Фото : NASA Goddard Space Flight CenterСнимок Меркурия в искусственных цветах, отражающих минералогические и химические свойства приповерхностного грунта
Снимок Меркурия в искусственных цветах, отражающих минералогические и химические свойства приповерхностного грунта   - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Научници су уочили нову екстрасоларну планету која је мања од наше Земље и коју карактеришу изузетно агресивни услови за органски живот.
Током сталне потраге за новим световима, астрономи су открили небески објекат, који су описали у чланку у научном часопису „Сајенс“.
Ово је далека планета, названа Г7 367б, која се окреће око црвеног патуљка. Налази се 31 светлосну годину од Земље и има пречник од нешто више од 9.000 км, што је чини отприлике величином Марса.
Будући да је око 30 одсто мања од наше Земље, Г7 367б има низ импресивних карактеристика.Са орбитом веома близу своје звезде, овој планети је потребно мање од осам сати да направи потпуни круг око црвеног патуљка. То је чини делом групе планета ултракратког периода, које круже око своје звезде мање од једног земаљског дана.
Према проценама научника, на Г7 367б је око 1500 степени Целзијуса коју карактерише и ниво зрачења 500 пута јачи од оног на Земљи. Научници претпостављају да је ово небеско тело стеновито, гушће од Земље и да садржи гвоздено језгро, што наликује на својства која има Меркур.
Аутори извештаја се надају да ће наставити своја истраживања на Г7 367б, посебно са свемирским телескопом „Џејмс Веб“ који НАСА планира да лансира у децембру.
Лунарни јужни пол - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта су Кинези открили на тамној страни Месеца? /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала