- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стрмоглаво пале акције произвођача вакцина: Шта то значи за обичан свет?

CC0 / Pixabay / Берза
Берза - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Удео произвођача вакцина пао је на тржишту јер су први извештаји сугерисали да би инфекције ковида који су у вези са новим сојем назван омикрон могле бити мање озбиљне од претходних варијанти.
Док су акције „Модерне“ пале за 13,5%, „Бионтек“ је пао за 18,7%. „Новавакс“ је пао за 11,6%, а „Фајзер“ који има и друге сегменте пословања, пао је за 5,1%.
Док су вакцине „Модерне“и „Фајзера“ већ лансиране у више земаља, „Новавакс“ вакцина тек треба да буде одобрена у Сједињеним Државама или Европи. Дотична вакцина је прошлог месеца одобрена у Индонезији и на Филипинима.
Иако број позитивних случајева омикрона нагло расте у Јужној Африци, према недавним подацима, већина пацијената није озбиљно болесна и мало њих захтева хоспитализацију.
Одвојено, амерички медицински саветник Ентони Фаучи рекао је у интервјуу за амерички Си-Ен-Ен да су сигнали у вези са озбиљношћу новог соја охрабрујући. Он је рекао да за сада не изгледа да постоји велики степен озбиљности инфекција изазваних омикроном.
Омикрон сој, који је први пут откривен у Јужној Африци и Боцвани, има велики број мутација. Неке од ових мутација су повезане са смањењем заштите антитела и већом трансмисијом, тврде у Светској здравственој организацији (СЗО).
До сада је више од 35 земаља широм света пријавило случајеве омикрона, али нема пријављених смртних случајева.

Оптимизам надјачао страх

Оптимизам инвеститора на Волстриту, подстакнут проценом да ризик од омикрона можда није тако велики као што се страховало, прелио се данас на берзе широм Азије и Пацифика које су се значајно опоравиле од пада у понедељак.
Индекс хонгконшке берзе Ханг Сенг је порастао за око два одсто, вођен растом цена акција казина и некретнинских компанија као и технолошких фирми.
Кинески технолошки конгломерат „Тенцент“ је забележио раст вредности од 2,68 одсто, а „Алибаба“ од 10,38 процената, након што је претходног дана закључио трговање с губитком од скоро 6,0 посто.
За берзе у континенталној Кини, међутим, ово није био успешан дан будући да је индекс Шангај Композит напредовао за само 0,12 одсто, док је индекс Шенжен пао за 0,48 процената.
Насупрот томе, јапански Никеи 225 је скочио 2,2 одсто, а подиндекс Топикс за 2,0 посто. Акције Софтбанке су надокнадиле пад од понедељка, када су потонуле за више од 8,0 процената, ојачавши данас за 8,47 одсто.
У Аустралији, индекс Сиднејске берзе С&П/АСX 200 је порастао за скоро 1,0 одсто, а јужнокорејски Коспи за 0,48 посто. Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, такође је у плусу за око 1,0 проценат.
Индустријски индекс Дау Џонс је скочио за скоро 650 поена, збрисавши губитке из претходне недеље. Технолошки Насдак Композит је прешао из минуса у плус и закључио трговање с добитком од 0,9 посто на 15.225,15 поена, а општи индекс С&П 500 је напредовао за 1,1 одсто на 4.591,67 бодова.
На робним берзама су цене нафте ојачале у понедељак за готово 5,0 процента јер су страховања од омикрона спласнула, а раст су наставиле и данас на азијском трговању.
На девизним тржиштима, доларски индекс, који прати вредност америчке валуте према корпи главних ривала, попео се на 96,224 поена, настављајући успон са нивоа од 96,1 поена који је достигао на претходној сесији.
Јапански јен је додатно ослабио према долару у односу на понедељак и трговао се по курсу од 113,62 јена за долар, пренео је Бизнис телеграф.
Ковид болница у Москви - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
РУСИЈА
Руски вирусолог: Омикрон сој може бити жива вакцина
лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници: Омикрон преузео део вируса који изазива прехладу?
Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
РЕГИОН
Шта се о омикрону зна у Хрватској: Откривен код особе која је прележала корону и вакцинисала се
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала