- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бура у Хрватској због Милановићеве изјаве о убијеној српској породици

© Tanjug / HINA/DAMIR SENCARЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Изјава председника Хрватске Зорана Милановића о убиству српске породице Зец у Загребу пре три деценије изазвала је бурне реакције.
Коментаришући јучерашњу комеморацију поводом убиства породице Зец, Милановић је новинарима рекао да су преживели чланови породице добили обештећење и упитао: "Шта још треба?".
Еуген Јаковчић, медијски координатор у Документи, Центру за суочавање с прошлошћу у Хрватској, каже да је шокиран изјавом Милановића, што, како каже, потврђује да смо и даље у "глибу 90-тих".
“Као активиста који годинама разговара с цивилним жртвама рата, нећу рећи да сам згрожен, шокиран сам тим понашањем и изјавама и желим рећи да је то пораз који се наслања на ову политику која је пустила и направила све да и ми грађани носимо тај терет да су убице наши суграђани”, казао је Јаковчић за загребачку Н1 тв.
То је, истакао је, заиста поразно.
"То је континуитет једне труле политике за коју смо мислили да смо је оставили по страни. Могао је, с обзиром да активно оперише одликовањима, па их враћа Главашу, могао је одузети одликовање за јуначки чин које је Туђман доделио Синиши Римцу, као једном од оних који су убице Михајла Зеца. Не само што је Римац добио то одликовање, него му је Туђман доделио и Орден реда хрватског крста. И Месић је тог истог Римца помиловао кад је осуђен у предмету Пакрачка пољана. Тај Кабинет на Пантовчаку има континуитет негирања овог догађаја”, каже Јаковчић.
Јаковчић каже да преживели чланови породице Зец никад нису добили извињење, а обештећење је уследило тек кад је покренула грађански поступак и то кад је судија планирала да уведе признање о кривици и почињењу злочина.
“Тек је онда је неко проценио да је то опасан преседан и да је тренутак да се директном нагодбом то избаци из простора”, прича Јаковчић.
На питање шта о свему кажу преживели чланови породице Зец, Јаковчић каже да никад није смогао храбрости да их позове у Загреб.
О томе зашто нико није одговарао за овај злочин, Јаковчић каже:
“Ово дефинитивно спада у ратне злочине који не застаревају. Треба доћи и тај дан кад ће неко у правосудним институцијама смоћи снаге отворити овај случај и детаљније истражити ко је активно учествовао у правосудном заташкавању", рекао је, између осталог, Јаковчић.
Истакао је да је убиство породице Зец злочин и да Хрватска као друштво и институције имају обавезу да се са тим суоче, као и да исплатом обештећења не може бити све решено, пренео је Танјуг.
Новинар Борис Влашић у тексту за загребачки „Јутарњи лист“ председнику Хрватске је поручио: „Не, Милановићу, убијени се не надокнађују новцем“.
Како је навео у ауторском тексту, реченицом „Шта још треба?“, Милановић се понаша као да је у реду убити једну породицу а преживелима исплатити неку своту новца.
Загреб - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
РЕГИОН
Три деценије од убиства српске породице Зец у Загребу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала