- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Златни лотосов цвет египатске краљице и печат са именом бога: Велико откриће у гробници на Кипру

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
Пратите нас
Златни привезак у облику лотосовог цвета са драгим камењем, сличан оном који је носила краљица старог Египта Нефертити, откривен је у групи гробница на Кипру старој 3.000 година. Поред накита, међу око 500 нађених артефаката, посебно се издваја печат са именом месопотамског бога Амуруа.
Археолози из Шведске и са Кипра, који проучавају ове подземне гробнице у античком граду Хала Султан Теке, нашли су остатке 155 особа уз које је сахрањено око 500 комада накита и других драгоцености. Тела су сахрањивана једно изнад друго, те научници верују како је гробница коришћена кроз више генерација, саопштио је Универзитет Гетеборг.

Драгоцености од злата и драгог камења

„Налази указују да је гробнице користила владајућа елита у граду. На пример, нашли смо скелет петогодишње девојчице са златном огрлицом, златним минђушама и златном дијадемом, што значи да је дете припадало богатој и моћној породици“, казао је Петер Фишер, почасни професор на Универзитету Гетеборг и вођа истраживања на Кипру.
Драгоцености нађене у гробовима направљене су од злата, сребра, бронзе и слоноваче, а откривени су артефакти из више светских култура, међусобно географски веома удаљених.
Археолози као један од најзначајнијих налаза издвајају печат од минерала хематита, на ком су била уписана имена месопотамског бога Амуруа и два краља која су позната у историји, оца и сина, а посебно необично је што је такав печат завршио на 1.000 километара удаљеном Кипру. Стручњаци су утврдили да овај печат датира из 18. века пре нове ере.
Откривени су и црвени драги камен од карнеола из Индије, плави драги камен лапис лазули из Авганистана и ћилибар са Балтичког мора. Научници верују како су то докази да су људи из Бронзаног доба имали развијену трговачку мрежу.
„Пронашли смо и керамичког бика, који је на телу имао два отвора. Један на задњем делу кроз који се сипала течност, вероватно вино, и други на носу бика кроз који се течност пила. Вероватно је коришћен у обредне сврхе у гробници, током одавања поште преминулима“, наводи Фишер.

Артефакти из доба краљице Нефертити

Поред златног привеска какав је носила египатска краљица Нефертити, нађени су и други предмети који су из старог Египта, као што су амајлије у облику скарабеја са исписаним хијероглифима или остаци рибе увезене из долине Нила.
„Поређења са сличним налазима показују да је већина објеката из Египта из доба владавине краљице Нефертити и њеног супруга Ехнатона, Тутанкамоновог оца, око 1.350 године пре нове ере“, каже Фишер.
Археолози планирају и да ураде ДНК анализу костију нађених у гробницама, како би утврдили да ли су сви били у сродству и колико је у гробници сахрањено људи који су били дошљаци из других култура.
Златна маска краља Тутанкамона у Египатском музеју у Каиру - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мистерија древног Египта: Одакле Тутанкамону црни бакар с неба /фото/
Статуа египатског фараона Аменемхета Трећег у музеју у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Решена мистерија зашто су египатским статуама поломљени носеви
Хеленистичка тврђава из времена устанка Макавејаца откривена у јужном Израелу - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откриће у Израелу: Нађени докази о великој бици која је уследила после библијског чуда /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала