- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Амерички технолошки гигант кажњен са више од милијарду евра

© AFP 2023 / LEON NEALЛого „Амазона“ који је приказан на рачунарским екранима
Лого „Амазона“ који је приказан на рачунарским екранима  - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Италијански антимонополски регулатор саопштио је да је новчано казнио компанију за е-трговину Амазон са 1,13 милијарди евра (1,28 милијарди долара) због злоупотребе тржишне доминације, што је једна од највећих казни у Европи изречена неком америчком технолошком диву.
Амазон је, са своје стране, изразио снажно неслагање са одлуком италијанског регулатора и и најавио жалбу.
Надзор регулатора на глобалном нивоу над технолошким гигантима се појачао након низа скандала због приватности и дезинформација, као и жалби неких компанија да те фирме злоупотребљавају своју тржишну моћ.
Поред Амазона, у Европи су под појачаним надзором и Алфабетов Гугл, Фејсбук, Епл и Мајкрософт, напомиње Ројтерс.
Италијански надзорни орган је у саопштењу навео да је Амазон искористио своју доминантну позицију на италијанском тржишту услуга како би фаворизовао логистичке услуге продаваца активни на његово, италијанском веб сајту „Amazon.it.
Власти су прецизирале да Амазонов сервис за посредовање на тржишту услуга ФБА, с низом ексклузивних погодности, укључујући ознаку „прајм“, помогао већој видљивости искључиво корисника тог сервиса и повећању продаје на поменутом сајту.
„Амазон спречава укључивање понуда продаваца трећих страна с ознаком ‘прајм’ којима не управља ФБА“, наводи се у саопштењу регулатора.
Етикета „прајм“, иначе, омогућава повољније услове продаје за више од седам милиона најлојалнијих потрошача и купаца с великом потрошњом, који су чланови Амазоновог програма лојалности.
Из Амазона су поручили да је ФБА сервис „потпуно опциона услуга“ и да је већина продаваца трећих страна на Амазону не користи.
„Продавци који изаберу ФБА то чине јер је тај сервис ефикасан, повољан и конкурентан у погледу цена. Предложена новчана казна и правни лекови су неоправдани и неодмерени“, наводи се у саопштењу компаније, пренео је Танјуг.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала