- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Званичник Пентагона: Кина припрема инвазију, приоритет америчких снага — одбрана Тајвана

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Одбрана Тајвана од кинеске инвазије постала је ургентан и приоритетни задатак за америчку војску, изјавио је званичник Пентагона Илај Ратнер, тврдећи да Пекинг планира насилно да уједини острво.
Ратнер је, пред Одбором за спољне послове америчког Сената, истакао да Вашингтон мора да помогне Тајвану да се супротстави, како је навео, реалној и опасној претњи Кине.
„Јачање одбране Тајвана је ургентан задатак“, поручио је Ратнер, помоћник америчког министра одбране за Индо-пацифичка безбедносна питања.
„Кинеска Народноослободилачка војска се највероватније припрема за насилно уједињење Тајвана са Кином, док истовремено покушава да одврати, одложи или одбије интервенцију треће стране у име Тајвана“, казао је Ратнер.
Иако званичник Пентагона није предочио доказе о наводној кинеској инвазији, он је нагласио да одбрана острва мора да буде апсолутни приоритет америчке војске, наводи РТ.
Подсетимо, пре само неколико дана амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да би сваки потез Кине којим би извршила напад на Тајван имао „страшне последице“, додајући да се нада да ће Пекинг врло пажљиво размислити о томе да не изазове кризу у Тајванском мореузу.
Блинкен је рекао да Кина покушава да промени статус кво у вези са самоуправом Тајвана који Кина сматра својом територијом, а да су САД одлучно посвећене да обезбеде да острво има средства да се одбрани.
Докле је Вашингтон спреман да иде у заштити интереса Тајпеја, али и како се и на Балкану брани политика „једне Кине“ у емисији „Свет са Спутњиком“ говорили су некадашњи министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић и др Драгана Митровић, професор на факултету Политичких наука у Београду:
Председница Тајвана Цај Инг Вен - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
СВЕТ
Републиканци предлажу закон којим се помаже одбрана Тајвана
Протест на Тајвану - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
СВЕТ
Буди се тајванско жариште: Америчко провоцирање Кине претња за глобални мир /видео/
Застава Кине вијори се на ветру између вишеспратница у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
СВЕТ
Оштра реакција из Кине након потврде америчког присуства на Тајвану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала