- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: Односи са Западом дошли до критичне тачке

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Дијалог Русије и западних земаља о безбедносним гаранцијама преко је потребан, јер су односи дошли до критичне линије, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Руска страна подсећа да је председник САД Џо Бајден током разговора са руским лидером Владимиром Путином „изразио спремност за успостављање озбиљног дијалога о питањима која се тичу осигуравања безбедности Русије“.

„Такав дијалог је преко потребан у овом моменту када односи Русије и колективног Запада настављају да деградирају и када су дошли до критичне тачке“, наводи се у саопштењу МИП Русије.

Москва захтева од САД и НАТО-а правно утврђивање споразума о неразмештању ударих система у суседним земљама, укључујући и земље које нису чланице Алијансе.
Прецизирано је да ће Русија изнети свеобухватан предлог о правним безбедносним гаранцијама у оквиру припреме за следећу рунду руско-америчког дијалога о стратешкој стабилности.
Москва такође чека конкретну реакцију НАТО-а на раније изнете предлоге руске стране о смањењу напетости у Европи, као и на предлог о обнављању редовног дијалога између војске на линији Русија-САД и Русија-НАТО.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је 1. децембра предложио да се крене у преговоре око постизања правних гаранција за неширење НАТО-а на исток. Путин је нагласио да је најважнији задатак руске дипломатије добијање поузданих и дугорочних гаранција безбедности.
Поглед на зграду Министарства спољних послова Русије и пословни центар Москва сити - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РУСИЈА
Москва о захтеву за безбедносне гаранције НАТО: Погодили смо у нерв
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала