- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стиже руски електрични аутомобил: Познати први детаљи

CC BY 2.0 / Eneas De Troya / Autos Eléctricos / Електрични аутомобил
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
Пратите нас
Руски електрични аутомобил „Кама“ ускоро би могао да се појави на тржишту. Објављени су и први детаљи о димензијама и снази новог аутомобила.
Руска компанија „Камаз“ формирала је ново правно лице које ће бити задужено за пројекат градског електричног аутомобила. Нова фирма зваће се „Кама“, како је назван и први прототип електричног аутомобила представљен прошле године, пишу Ведомости.
Један од сувласника нове компаније је руски милијардер Рубен Вардањан, који је на листи 200 најбогатијих Руса магазина „Форбс“, који је своје учешће потврдио Ведомостима.
Нова компанија представила је и детаље новог електричног аутомобила потенцијалним инвеститорима, преноси мотор.ру.
Показало се да ће нова верзија бити знатно моћнија од концепта „Кама-1“ који је представљен крајем 2020.
Серијска верзија руског електричног аутомобила требало би да има 150 коњских снага, за разлику од 109, колико је најављено за концепт „Кама-1“. Домет са једним пуњењем батерије пројектован је на 450 километара, а максимална брзина биће 150 километара на сат.
Познате су и димензије новог модела: дужина ће бити 4,4 метра, ширина 1,8 метара, а висина 1,66.
То је знатно више од прототипа, који је био дуг 3,4 метра, а планирани домет са једним пуњењем батерије био му је 250 километара.
Генерални директор „Камаза“ Сергеј Когогин прецизирао је да се ради о потпуно новом електричном аутомобилу, који не треба мешати са концептом „Кама-1“.
Оснивачки капитал нове компаније је 720 милиона рубаља, односно око 8,65 милиона евра, а основна делатност је производња аутомобила. Генерални директор је бивши менаџер за развој перспективних пројеката у „Камазу“ Игор Повараздњук.
Кама-1, руски електрични аутомобил, Санкт-Петербуршки политехнички универзитет „Петар Велики (СПбПУ) - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2020
Руски електрични аутомобил „Кама-1“ стаје на црту „Тесли“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала