- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка у трци са Француском: Зелено светло за продају четири ратна брода Грчкој

© SputnikСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Влада САД дала је зелено светло за могућу продају четири ратна брода Грчкој, чиме је ушла у надметање са Француском, која је у септембру постигла прелиминарни договор о продаји три ратна брода грчкој војсци.
У саопштењу Стејт департмента се наводи да је одобрена потенцијална продаја четири ратна брода са пратећом опремом, укупне вредности од око 6,9 милијарди долара, само три месеца након што су председник Француске Емануел Макрон и премијер Грчке Кирјакос Мицотакис потписали сличан споразум, преноси агенција Катимерини.
Вашингтон је, такође, пристао и на могући договор у вредности од око 2,5 милијарди долара о модернизацији четири грчке ратне фрегате класе МЕКО.
У саопштењу се прецизира да ће уговор бити закључен "са победником међународног тендера" грчког Министарства одбране за модернизацију војне опреме, што имплицира да споразум који су 28. септембра објавили лидери Француске и Грчке није коначан.
У септембру су САД постигле трипартитни безбедносни споразум за Индо-пацифички регион, који укључује набавку подморница на нуклеарни погон за Аустралијску морнарицу.
Тим споразумом, назван АУКУС, отказан је уговор који су потписали Париз и Канбера о испоруци француских конвенционалних подморница аустралијској морнарици, у вредности од десетине милијарди евра, што је изазвало озбиљно незадовољство и бес у Француској, пренео је Танјуг.
Председници Џозеф Бајден и Емануел Макрон у Риму - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
СВЕТ
Извињење које ништа не кошта: Да ли је Бајден успео да поврати поверење Француза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала