- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Турска забринута због одлука Народне скупштине Републике Српске

© AFP 2023 / Tarik TinazayТурска застава
Турска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Турска је одлучна да снажно подржи суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине и изражава забринутост због одлука Народне скупштине Републике Српске о повлачењу државних надлежности, саопштено је из Министарства спољних послова Турске.
„Турска је увек била на челу напора за одржавање мира и ширење просперитета на Балкану, а посебно у Босни и Херцеговини“, рекао је портпарол Министарства Танџу Билгич.
Истиче се да и Турска „као и сви пријатељи Босне и Херцеговине“, дели забринутост у вези с одлукама донетим на посебној седници Народне скупштине РС у петак.

„Сматрамо да су наведене одлуке ентитетске Скупштине штетне за уставно-правни оквир, а самим тим и за мирну и просперитетну будућност грађана Босне и Херцеговине коју они више од свега заслужују. Ова ситуација истовремено представља и изазов миру и стабилности на Балкану и у целој Европи“, наведено је у саопштењу.

Наводи се да ће Турска заједно са међународном заједницом наставити да улаже напоре да се Босна и Херцеговина што пре врати на своју стварну агенду, на пут економског развоја.
„У том смислу, позивамо оне који ће сносити одговорност за наношење штете миру и просперитету да се придржавају уставног и законског оквира и прибегну дијалогу уместо једностраним акцијама. Турска је одлучна да снажно подржи суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине“, наводи се у саопштењу турског министарства, преноси Танјуг.
Скупштина Републике Српске усвојила је у петак увече Закључке у вези са информацијама о преносу надлежности, тако да се закони и други прописи којима је извршен пренос надлежности са РС на институције БиХ неће примењивати на територији РС.
НСРС је задужила Владу РС да у року до шест месеци упути на разматрање и усвајање у НСРС законе и друге прописе који ће омогућити несметано функционисање РС.
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РЕГИОН
Скупштина Републике Српске усвојила одлуку о враћању надлежности
Седница Скупштине Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
РЕГИОН
Нови Устав Републике Српске: Шта пише у Декларацији
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
РЕГИОН
„Нема одустајања, то је Свето писмо за Српску“: Додик о одлуци Скупштине РС о враћању надлежности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала