- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ако гас „Росњефта“ доспе у цеви „Гаспрома“: Може ли руски нафтни гигант загрејати Европу

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРадник компаније "Росњефт" на налазишту нафте у Краснодарском крају
Радник компаније Росњефт на налазишту нафте у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
На глобално тржиште природног гаса претендује још једна државна енергетска компанија у Русији — „Росњефт“. Агенција „Прајм“ анализирала је какви су изгледи тих амбициозних планова и да ли ће њихова реализација омогућити стабилизацију европског тржишта.
Колумниста агенције Олег Кривошапов подсећа да је руски председник Владимир Путин наложио влади да до 1. марта 2022. године разради питање спровођења експеримента са снабдевањем Европе природним гасом „Росњефта“. Компанија је раније изразила спремност да извози до 10 милијарди кубних метара тог енергента у европске земље.

Дуга историја

Интересовање државне нафтне компаније за снабдевање природним гасом у иностранству има прилично дугу историју, пише агенција.
„Прајм“ подсећа да се у мају 2016. године појавила информација да је „Росњефт“ наводно био близу споразума са „Гаспром експортом“, након чега је очекивао да ће потписати уговор са британскoм компанијом „БП“ о транспорту кроз гасовод „Интерконектор“, који повезује континенталну Европу са Великом Британијом. Међутим, тада је „Гаспром експорт“ демантовао наводе о преговорима са „Росњефтом“, а стручна заједница је довела у питање саму идеју о испорукама преко „Интерконектора“ из Русије у ЕУ.
У фебруару ове године је саопштено да су три пројекта за производњу течног природног гаса у Русији, које „Росњефт“ може да реализује, унета у нацрт дугорочног програма за развој те производње до 2035. године са максималном годишњом производњом од 95 милиона тона.

С тим у вези, главни извршни директор „Росњефта“ Игор Сечин је почетком октобра изјавио на састанку о енергетском развоју уз учешће руског председника да ће пилот пројекат државне компаније за извоз 10 милијарди кубних метара гаса допринети стабилизацији ситуације на европском тржишту.

Амбиције и перспективе

Са своје стране, аналитичар Фонда за националну енергетску безбедност (ФНЕБ) Игор Јушков подсећа да је сада извоз гаса из Русије легитимно додељен „Гаспрому“.
Међутим, како каже, „Росњефт“ заиста одавно настоји да учествује у испорукама Европи које могу да донесу значајне приходе, посебно у тренутној ситуацији на европском тржишту природног гаса.
„Логика је у томе што је британска компанија 'БП' обећала 'Росњефту' да ће од њега куповати најмање 10 милијарди кубних метара гаса годишње ако руска компанија добије дозволу за извоз у Европу. И 'Росњефт' је предузео одговарајуће покушаје. Међутим, 'Гаспром' је успео да докаже да структуре 'БП', које су спремне да купују гас од 'Росњефта', већ купују исте те партије од 'Гаспром експорта' и да укупан обим испорука из Русије тако неће расти“, објашњава експерт.
С тим у вези, агенција наводи да је сада проблем другачији јер је Европа спремна да повећа куповину гаса, али да се поставља питање како ће добити додатни обим.
У складу са захтевима трећег енергетског пакета ЕУ, „Северни ток 2“, преко којег је требало да испоручује гас „Росњефта“, не може да буде попуњен више од 50 одсто ни након покретања, подсећа Јушков.
„'Росњефт' предлаже да се тим количинама дода још 10 милијарди кубних метара гаса, који би, са своје стране, омогућио да се повећа стварни извоз кроз нови гасовод, узимајући у обзир и европско законодавство и легитимне интересе 'Гаспрома'“, истакао је стручњак.
Он додаје да ће у том случају компаније моћи да заобиђу захтев трећег енергетског пакета за ограничење од 50 одсто, пошто „Гаспром“ више неће бити монополски снабдевач за „Северни ток 2“.

Нерешено питање

Међутим, „Прајм“ оцењује да је прерано рећи да је то питање решено. Експерти примећују деликатност тог питања с обзиром на интересе „Гаспрома“, а такође не очекују брзо решавање настале ситуације, узимајући у обзир све амбиције „Росњефта“.

„Заиста се одавно дискутује о теми да 'Росњефт' добије приступ извозној 'цеви'и она је изузетно осетљива за 'Гаспром', изјавио је директор групе за природне ресурсе и робу агенције „Фич“ Дмитриј Маринченко.

Поред тога, чак и у случају да се донесе таква одлука, сва неопходна одобрења ће потрајати и тешко да ће „Росњефт“ почети испоруке пре краја грејне сезоне, сматра експерт.
„Стога је мало вероватно да ће то решити проблем са тренутним дефицитом на европском тржишту, закључује Маринченко и додаје да би приступ „Росњефта“ извозној „црви“ могао би да помогне Русији да повећа испоруке Европи за отприлике два до три одсто.
Он сматра да би шема агенцијског споразума, према којој „Гаспром“ добија малу маржу, а стварни добављач је „Росњефт“, вероватно била мање болна за „Гаспром“, али да је нејасно да ли ће у потпуности задовољити европске регулаторе и повећати пумпање кроз „Северни ток 2”.

Шансе „Росњефта“ веће него икада

Виши аналитичар „БЦС Глобал Маркетс“ Роналд Смит сматра да су „шансе 'Росњефта' да коначно добије приступ 'Гаспромовим' извозним цевоводима сада веће него икада пре“.
Како каже, приступ испорукама на основу агенцијског споразума са „Гаспромом“, који је „Росњефт“ предложио влади у августу, значи да ће са техничке тачке гледишта „Гаспром“ наставити са извозом, а да ће у неком тренутку, већ у Европи, обими гаса постати власништво „Росњефта“ и „БП“.
Његов закључак је да је „Росњефт“ има „добре могућности на папиру, али да је прва испорука, чак и у најбољем сценарију, питање неколико година“.
Росњефт - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
РУСИЈА
Хоће ли руски нафтни гигант напунити гасом "Северни ток 2"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала