- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички „Самит за демократију“ усмерен против Русије и Кине

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Џозеф Бајден на виртуелном "Самиту за демократију"
Амерички председник Џозеф Бајден на виртуелном Самиту за демократију - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
„Самит за демократију“ који су организовале Сједињене Америчке Државе имао је антируску и антикинеску оријентацију, његов главни циљ за америчку елиту био је да убеде себе да се цео свет и даље равна према САД, изјавио је први заменик секретара Савета безбедности Русије Јуриј Аверјанов.
„‘Самит за демократију‘ носи антируски и антикинески набој“, рекао је Аверјанов у интервјуу за „Руску газету“.
Али главни циљ Беле куће је другачији, додао је он.
„Америчка елита покушава да убеди себе да је њихова земља и даље једина суперсила, да је њена глобална доминација неоспорна и да се цео свет управо угледа на Вашингтон“, објаснио је Аверјанов.

Америчка војна доминација није апсолутна

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе схватају да кратка ера америчке хегемоније, која је наступила након завршетка Хладног рата, неумитно одлази у прошлост.
Америчка војна доминација у свету више није апсолутна, у многим областима Американци морају да сустигну Русију и Кину, истакао је Аверјанов.
Он је додао да Америка постепено губи и економски утицај.
„На светској политичкој сцени глас Вашингтона више чак ни појединачни стратешки партнери Сједињених Америчких Држава не доживљавају као коначну истину, а да не помињемо друге играче“, рекао је он.

Мешање у унутрашње послове других земаља

Аверјанов је објаснио да ће обавезе земаља-учесница „Самита за демократију“ бити усмерене на олакшавање мешања Сједињених Америчких Држава у унутрашње ствари других земаља.
Како је навео, САД су биле селективне у позивању земаља на самит.
На питање са чиме је то повезано, Аверјанов је одговорио да ће то „очигледно бити обавезе усмерене на олакшавање америчког мешања у унутрашње ствари“.

Дигитални НАТО

Руски дипломата сматра да Сједињене Америчке Државе заправо постављају темеље за стварање дигиталне алијансе попут НАТО-а, где ће сувереним државама бити одузето право да доносе одлуке.
Он је подсетио да се на „Самиту за демократију“ детаљно разговарало о сектору високих технологија.
„Идеја је једноставна: ако желите да Бела кућа призна вашу државу као демократску, уведите такве технолошке стандарде како би Сједињеним Америчким Државама било угодно да бране демократију у вашој кући. На пример, да утичу на изборе у вашој земљи или контролишу медије“, објаснио је Аверјанов.
„Фактички се постављају темељи за стварање дигиталног савеза сличног НАТО-у у коме ће сувереним државама једноставно бити одузето право да доносе одлуке и наређено да живе по правилима која ће им писати Гугл, Епл или Амазон. Ето то вам је такозвана демократија по америчким стандардима“, закључио је он.
Виртуелни „Самит за демократију” који су организовале САД уз учешће више од сто земаља, али без Русије и Кине, одржан је пре неколико дана. Идеја да Американци одрже самит о демократији критикована је у Русији, Кини и другим земљама. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је патетичним и циничним покушаје Вашингтона да утврди ко је демократска земља, а ко није, посебно у светлу очигледних проблема са стањем демократије и људским правима у Сједињеним Америчким Државама и на Западу уопште. Портпаролка је навела да је циљ самита супротстављање Запада независним земљама и подривање улоге УН.
Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да самит који су организовале САД изазива раскол и конфронтацију у свету, а мађарски министар спољних послова, који није добио позив за тај догађај, напоменуо је да Будимпешти није потребан „судија” за процену стања демократије.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Русија: Америка прво да реши своје проблеме, па тек онда да организује „Самит за демократију“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала