- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Земље Г7 позвале Русију на деескалацију

© AP Photo / Phil NobleМинистри спољних послова земаља Г7 на састанку у Ливерпулу
Министри спољних послова земаља Г7 на састанку у Ливерпулу - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Земље Г7 и високи представник ЕУ подржале су напоре Француске и Немачке у „нормандијском формату“ да постигну пуну примену Минских споразума о решавању ситуације у Украјини, следи из саопштења после састанка министара спољних послова у Ливерпулу.
„Поново потврђујемо нашу подршку напорима Француске и Немачке у ‘нормандијском формату’ за постизање пуне примене Минских споразума у циљу решавања сукоба на истоку Украјине“, наводи се у документу.
Како се наводи у саопштењу, земље позивају „Русију на деескалацију, употребу дипломатских канала и поштовање својих међународних обавеза у погледу транспарентности војних активности, како је председник (САД Џозеф) Бајден учинио у свом разговору са председником (Русије Владимиром) Путином 7. децембра“.
„Русија не треба да сумња да ће даља војна агресија на Украјину имати озбиљне последице и довести до озбиљног одговора“, истиче се у саопштењу.
Министри спољних послова земаља Г7 изразили су подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине, као и праву сваке суверене државе да одређује своју будућност.
„Ојачаћемо нашу сарадњу ради заједничког и свеобухватног одговора“, поручили су министри спољних послова земаља Г7 и високи представник ЕУ.
Раније су се лидери Велике Британије, САД, Немачке, Француске и Италије сагласили о потреби дијалога са Русијом на тему Украјине. Председници Русије и САД, Владимир Путин и Џозеф Бајден, разговарали су 7. децембра путем видео-везе. Према речима помоћника шефа руске државе за међународне послове Јурија Ушакова, председници су доста времена разговарали на тему Украјине.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким. Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре. „Нормандијску четворку“ чине представници Немачке, Француске, Русије и Украјине. Циљ састанака је да се реши криза на истоку Украјине.
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
РУСИЈА
Русија чека реакцију Европе: Преписка Лаврова показује да Русија не саботира „нормандијски формат“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала