- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гренел: Блинкен је изабрао страну у дијалогу Београда и Приштине

© AP Photo / Darko VojinovicСпецијални изасланик председника САД Ричард Гренел
Специјални изасланик председника САД Ричард Гренел - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Бивши изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел сматра да државни секретар САД Ентони Блинкен неће постићи резултате у дијалогу јер је, како је навео, већ показао да је изабрао страну и зато нема кредибилитет
"Ја сам неко коме су аплаудирали и кога су критиковале обе стране (Срби и Албанци). Веома сам задовољан напретком који смо постигли. Имам присталице и клеветнике на обе стране", рекао је Гренел за "Павловиц тодаy".
Говорећи о Вашингтонском споразуму, Гренел је рекао да тачка, која се односи на диверзификацију енергије није пријала ни Београду, ни Приштини и оценио да Србија треба да настави да се креће путем диверзификације своје енергије, удаљавајући се од Русије и Кине, “јер нико не треба да се ослања на једну земљу или један облик енергије".
Казао је и да је осетио да је председник Србије Александар Вучић "на крају био веома храбар да то препозна и да иде напред”.
Гренел је недавно присуствовао дипломатској вечери коју је за чланове Конгреса приредио амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, а на питање да ли је задовољан тренутним билатералним односима Србије и САД рекао је да никад није у потпуности задовољан, преноси Косово онлајн.
"Увек желим да подигнем лествицу да урадим више", поручио је он.
Навео је и да се, након посете Београду и Приштини, вратио потпуно уверен да су “сви људи и политичари гладни економске нормализације“.
Сматра и да је шокантно што многи Американци не схватају да је Вашингтонским споразумом постигнут напредак у односу на протеклих 20 година, а открио је да је бивша прва дама САД Меланија Трамп била једна од најватренијих присталица постизања економског споразума између Београда и Приштине.
“Ми смо заиста у фундаментално различитој тачки, другачијем односу између Америке и Косова и Америке и Србије, Америке и Албаније и са балканским земаљама уопште. Важно је не заглавити у прошлости, већ дозволити, рекао бих, не само помирење, већ и преиспитивање онога што се дешава”, казао је Гренел.
Како је нагласио, то је била основа његовог и приступа бившег америчког председника Доналда Трампа дијалогу, који је назвао „косовско-српским застојем“.
Истакао је да невладине организације у Вашингтону, такозване "тинк- тенк" организације, “мисле да су паметне”, али је рекао да сви који раде на питању дијалога две стране 20 година нису постигли напредак.
Он је додао да је приметио жељу Београда и Приштине да се напредује у преговорима о Споразуму о економској нормализацији, да се отворе радна места за младе, ван било каквих политичких разговора и да се зато фокусирао на отварање граница за трговину.
„Један од најновијих и најреволуционарнијих делова споразума Србије и Косова био је то што је америчка администрација током 2021. године могла да замрзне кампање за признавање и одузимање признања због територијалног сукоба и да се уместо тога фокусира на раст радних места и отварање нових радних места“, рекао је Гренел.
Навео је и да је поносан на део споразума о авионским летовима између Београда и Приштине, који није заживео због пандемије корона вируса, а сада се, како је рекао, не помиње због администрације председника Џозефа Бајдена.
“Пословна заједница жели то. То је оно што им је потребно како би кренули напред у стварању радних места и отварању нових индустрија. То треба да буде приоритет“, поручио је Гренел.
Говорећи о најновијим политичким дешавањима Гренел је рекао да жели да буде „јасан у једној ствари“, да “Бајденова администрација заслужује признање”.
“Неко из Бајденове администрације одлучио је, након што су прочитали четири економска споразума, да каже: ''Ово је добро'' и да то треба да буде део америчке политике коју Бајденова администрација гура напред“, рекао је Гренел.
Отварање Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Србији, како наводи, било је историјско, било је потребно и било је нешто што би амерички политичари свих странака требало да подрже, јер је то нешто што би помогло у координацији економских споразума и “удаљавању од Русије и Кине”.
"То је начин да САД има ближи однос са регионом. Из неког разлога, Бајденов тим није пратио и наставио ту политику. То је срамотно. То не помаже Америци. Пропуштају прилику. Надам се да ће људи у Стејт департменту то схватити у једном тренутку”, поручио је Гренел.
Навео је и да не треба “гласати за радикалне политике које изазивају хаос на граници" и не брину о економији.
„Једно је сигурно: без обзира из које је странке рођена, политика попут Споразума о економској нормализацији Србије и Косова је добра. Ако би Вашингтон могао да ублажи приврженост и погледа шта је заправо добро за САД и народ Западног Балкана, амерички светионик наде могао би да настави да обасјава светлост на Србију и Косово, као и на остатак света“, закључио је Гренел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала