- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како се Срби довијају да уштеде до 25 евра по резервоару

CC0 / Пиксабеј / Бензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Течни нафтни гас је поскупео за скоро 30 динара од како је почела 2021. година. Са ценом од преко 100 динара по литру, овај енергент скупљи је него икад, како тврде возачи. У пограничним местима, наши људи налазе начина да уштеде у – суседној Републици Српској.
Литар бензина кошта 164,9 динара у просеку у нашој земљи, дизел је 173, а ауто-гас око 102 динара. До сад, овако мала разлика између горива и гаса није забележена, наводе купци, а Сремци путују до најближе пумпе у Републици Српској где су цене значајно ниже.
Тако за један пун резервоар гаса од 45 литара у Србији треба издвојити 7.425 динара, док у суседној Српској, по тренутним ценама, исти резервоар кошта 4.635 динара, што је разлика од скоро 25 евра, пише Блиц бизнис.
Што се тиче гаса, поскупљење је последица драстичног повећања цене енергената на светском тржишту, као и акциза. За сада се и даље исплати возити на гас, али поставља се питање хоће ли доћи до даљих поскупљења. На појединим пумпама, где је у јануару ове године цена ТНГ-а била 72 динара, сада је и скоро 103.
Разлози за толико поскупљење ауто-гаса су драстично повећање цена енергената на светском тржишту и акцизе које су у последњих 10 година повећане два и по пута, каже заменик председника Удружења за ТНГ Иван Брајовић.
„Ауто-гас је од јануара ове године поскупео за 29 динара у апсолутном износу са ПДВ-ом и акцизом и са цене од 72,5 динара по литру 1. јануара данас стигао до цене од 102 до 103 динара по литру на бензинским станицама, што је незабележено повећање“, рекао је Брајовић.
Нагласио је да је нагли скок цена енергената на светском тржишту са 85 одсто утицао на повећање малопродајне цене течног нафтног гаса (ТНГ) у Србији ове године.
Он је навео да су акцизе у Европи на ову врсту горива минималне и да сви морају да их поштују, како се не би на рачун ниже цене деривата вештачки индуковала конкурентност привреде.
„Тај минимални износ акциза у Европи је знатно нижи од износа у Србији, а у случају ТНГ-а чак троструко. Минимални износ акцизе преведен у динаре данас је 150 долара по тони, а српски је 435 долара по тони“, каже Брајовић.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Цена гаса у Европи скочила изнад 1.200 долара
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Мађарска ограничава цене бензина и дизела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала