- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Порески рај за крипто-улагаче: Бонус тиркизне плаже и луксузне виле

CC0 / / Порторико
Порторико - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Инвеститори са високом зарадом у САД плаћају до 20 одсто пореза на капиталну добит и чак 37 одсто на краткорочне добитке. У Порторику не плаћају ништа
Инвеститора у криптовалуте је све више, али намећу се и обавезе и порези, како то тржиште бива све вредније и популарније. Процена је да ће ускоро бити вредно чак 3 билиона долара.
Конкретно у САД, богати улагачи заинтересовани за дигитални новац могли би да се сусретну с новим расходима, али јавило се и „решење“ за ту врсту проблема.
Наиме, „Блумберг“ пише о Порторику као о новој пореској оази, која притом не нуди само олакшице, већ и занимљивости, дивне плаже, богату природу, спортске активности, луксуз.
„Сант реџис баија биџ резорт“ може се похвалити голф-тереном и резиденцијама на обали океана у пространом природном резервату, који се налази дуж тиркизних вода и бујне прашуме.
Али оно што је свакако најпривлачније онима који су сада заинтересовани за криптовалуте, јесу пореске олакшице за становнике острва. Тако је Ентони Емтман напустио Лос Анђелес и купио стан у порториканском одмаралишту у марту.
Он је, иначе, извршни директор „Икигај асет менаџемента“, а пролетос је постао део растуће крипто-заједнице дуж северне обале Порторика, где је тропско време само бонус.
Инвеститори са високом зарадом у САД плаћају до 20 одсто пореза на капиталну добит и чак 37 одсто на краткорочне добитке. У Порторику не плаћају ништа. Додатно, компаније које се налазе на америчком копну плаћају 21 одсто федералног пореза на добит плус појединачни државни порез, у поређењу са само четири одсто колико их чека на овом прелепом, егзотичном острву.
Присуство ентузијаста дигиталних валута је већ опипљиво на малом острву, пише „Блумберг“, где обилују „случајни сусрети“ и прилике за умрежавање: ту су штандови с такосима, спонтана пића и вечере у луксузним апартманима.
Постоје, рецимо, и окупљања позната као „крипто понедељак“, у хотелима и ресторанима широм Сан Хуана. Крипто-фондови „Пантера капитал и Редвуд сити Вентурес“ су међу онима који су отворили канцеларије на острву.
Порториканска влада је створила пореске олакшице 2012. године, у нади да ће економији острва улити новац и диверсификовати свој фонд послова.
Хеџ фондови су тамо постепено почели да траже упориште, али оно што је заиста изазвало навалу долазака је пандемије – која је удаљила бизнисмене од великих градова и популаризовала рад на даљину. Допринос је свакако дала и експлозија на крипто тржиштима која траје већ неко време.
Заговорници пореских олакшица описују то не само као подстицај за острво које је већ више од четири године заглављено у банкроту (због урагана, земљотреса, политичких скандала и пандемије), већ и као прилику за „поновно проналажење“, преноси Телеграф бизнис.
Ипак, идеја има и своје противнике: неки од закона важе само за нове становнике. Током последње велике трке за криптовалуте у 2017. години, многи инвеститори су покушали да се преселе у Порторико пре него што је тржиште достигло врхунац, а затим пало.
Острво је до сада, ове године, примило више од 1.200 пријава (што је рекорд) кроз свој Закон о појединачним инвеститорима, који нове становнике ослобађа плаћања пореза на капиталну добит. Број становника САД који траже пореске олакшице у Порторику се утростручио у 2021.
Мушкарац броји новац - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Историјски договор: Порески рајеви одлазе у историју — шта то доноси свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала