Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Прича из Непричаве: Римска богиња на траси будуће брзе саобраћајнице

CC0 / / Кип римске богиње Дијане
Кип римске богиње Дијане - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Током заштитних археолошких истраживања локалитета у Непричави на траси будуће брзе саобраћајнице која ће Ваљево спојити са ауто-путем, дошло je до открића бронзане фигуре римске богиње Дијане. Истраживања су вршили археолози из Завода за заштиту споменика културе Ваљево.
У Непричави су археолози открили објекте из римског периода, тј. из трећег и четвртог века нове ере и занимљиву бронзану фигуру величине шаке која вероватно представља римску богињу лова Дијану. На то су указале огољене груди и фризура, као и ремен за тоболац.
Грађевина је представљала сеоску кућу породице вероватно нижег сталежа.
Објекат је димензија 12x16 метара, са апсидом која се, по правилу, налази на североисточној, односно северној страни грађевине подељене на неколико просторија које још нису дефинисане. Темељ грађевине је од камена, док су зидне конструкције биле од дрвета и блата, а кров, као и на другим римским грађевинама, од опеке тегуле. Управо је та опека је археолозима указала да се овде налази нека грађевина, јер је урушавањем комплетног крова „обележила” границе објекта, преноси портал „Све о археологији“.
Посебну вредност међу пронађеним остацима грађевине има бронзана скулптура богиње Дијане, која је била део неке дрвене конструкције, могуће намештаја.
У овом крају има веома мало предмета из периода Римског царства, тако да је ово редак и занимљив проналазак. Он показује и да је покућство у овом објекту било уређено и не толико сиромашно. Претпоставка је да је предмет рађен за локално становништво које је у четвртом веку и после тога вероватно гајило склоности ка паганским божанствима.
У Непричави то можда показује да у време Константинове владавине хришћанство прво долази до великих вила, попут оне у Анинама у Лајковцу, па се тек крајем четвртог века шири на сиромашније слојеве.
Археолошки локалитет Виминацијум - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како су изгледали људи који су живели у Виминацијуму /фото/
Хунски ратници - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Веровање које се преноси са колена на колено: Гроб највећег освајача у историји је у Србији /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала