Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија постаје регионална велесила — један хеликоптер посебно је занимљив

© AFP 2023 / HOМи-35
Ми-35 - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
Пратите нас
Војсци Србије одавно су потребни нови хеликоптери, а са најављеном набавком 30 хеликоптера, та потреба ће у великој мери бити задовољена. Нови хеликоптери омогућиће војсци већу мобилност и оспособиће их да у кратком року доспеју на сваку тачку Србије, где се за то укаже потреба, по било каквим временским условима. Посебно је интересантан Ми-35.
Набавку нових хеликоптера најавио је српски председник Александар Вучић током посете Нишавском округу, где је присуствовао и приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО, као и 63. падобранске бригаде.
Хеликоптери Русије - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
РУСИЈА
Хеликоптери ─ понос Русије: Планирана производња око 360 летелица годишње
Вучић је рекао да ће Србија набавити укупно тридесет хеликоптера — 11 „Ербасових“ хеликоптера Х145, четири Ми-35, три Ми-17, као и 11 или 12 половних Ми-35, сви руске производње, које ће наша земља купити од једне чланице ЕУ. Према Вучићевим речима, Србија ће тако постати „регионална хеликоптерска велесила“.

Нови хеликоптери повећавају мобилност српске војске

Малој професионалној војсци тешко је да испољи снагу у смислу присуства јединица, ватрене моћи, покретљивости и пребацивања снага у други рејон, објашњава генерал у пензији Митар Ковач. Са великим бројем транспортних и борбених хеликоптера то је могуће, наглашава он.

„Знамо колика је професионална Војска Србије. Она са својим снагама и распрострањеношћу не може за кратко време да се нађе на свакој тачки Србије. На овај начин може се наћи и покретом специјалних снага и непосредном подршком борбених хеликоптера. Та покретљивост и могућност реаговања у реалном времену повећавају ефикасност Војске Србије у целини, а посебно јединица за хитно и брзо реаговање“, сматра Ковач.

Војни аналитичар Александар Радић наглашава да ће са набавком тридесет хеликоптера српска војска имати могућности да повећа брзину маневра. Њему је, како каже, у том смислу интересантан Ми-17В5.

„То је класична, конзервативна транспортна машина. Било би лепо да их је више, да се формира једна класична ескадрила. За сада, поред пет комада које имамо, најављена су још три. То ће бити осам комада, рецимо условно два одељења. Са тим хеликоптерима омогућава се да, рецимо, снаге за брзо реаговање пребаците у случају потребе на било коју тачку Србије. ’Ербасови‘ Х145М имају опрему која обезбеђује подршку у инфилтрацији и каснијем извлачењу припадника специјалних снага и у сложеним метеоролошким условима и по ноћи. То је опрема која омогућава, уз одговарајућу обуку, безбедно летење у условима који су, за до сада коришћену технику у нашем ваздухопловству, били незамисливи“, истиче он.

Изабрана је техника, као што је било и раније у ЈНА, када су хеликоптери набављани из Француске и СССР-а.

„Сада се историја на неки начин понавља – на Западу, све те фирме које су постојале на подручју садашње ЕУ, интегрисане су у ’Ербас‘, а Србија купује руске и ’Ербасове‘ хеликоптере“, каже Радић.

Куповина хеликоптера очекивана

Уз повећану мобилност, генерал Ковач истиче и повећање борбене моћи ваздухопловства када даје ватрену подршку копненим снагама, али и повећане могућности за противоклопну борбу.

„Куповина нових хеликоптера јесте нешто што је очекивано, имајући у виду безбедносне изазове са којима се Србија може суочити, пре свега у смислу борбе против екстремних и терористичких група или покушаја и самовоље од стране јединица тзв. Косовских снага безбедности у већ познатим проблемима везаним за КиМ, за административну линију и за север КиМ уопште“, каже Ковач.

Посматрајући ствари из угла војне доктрине, набавка хеликоптера говори да Србија нема офанзивних намера ни против кога, јер хеликоптери, било борбени, било транспортни, јесу потреба одбрамбених капацитета Србије, закључује он.
„Летећи тенк“ Ми-35 - нова снага Ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2020
Моћни хеликоптери изнад Србије: Српски пилоти добили руске „летеће тенкове“ /фото, видео/
За Радића, реч је о набавци релевантне количине хеликоптера. Неважно је ради ли се о ескадрили од 12, 14, 18 или 20 хеликоптера. Бројеви су флексибилни, додаје он.
„Али то је ипак организацијска јединица на којој можете да базирате планирање обуке и дугорочно одржавање технике. Наравно, уз много воље и новца који мора да се утроши“, категоричан је Радић.

Ми-35 је посебно интересантан

Од свих типова хеликоптера које Србија планира да набави, Радић издваја Ми-35 јер се, каже, ради о потпуно новој категорији наоружања у нашој војсци. У прошлости, за разлику од чланица Варшавског уговора и других савезница СССР-а, бивша Југославија имала је другачији концепт опремања борбеним хеликоптерима. За разлику од чланица Варшавског пакта које су половином седамдесетих у своје арсенале почеле да уводе Ми-24, Југославија је инсистирала на набавци већих количина лаких, наменских противоклопних хеликоптера „Газела“, француско-британске производње, наоружане руском ракетом произведеном у Југославији.
„Ти хеликоптери су још увек у наоружању, али Ми-35 је нешто друго. То је једна универзална платформа за пружање ватрене подршке снагама копнене војске и наравно да су ови ресурси потпуно нова способност какву војска Србије није имала и не може да се пореди и анализира у складу са досадашњим искуством“, истиче Радић и додаје да је хеликоптерска флота српске војске морала бити обновљена.

Дуга традиција употребе хеликоптера

„Код нас постоји дуга традиција употребе хеликоптера. Још педесетих година се размишљало како би то могло бити добро средство маневра брдских бригада и кренуло се у екстремно амбициозан план почетком шездесетих, када је стотине хеликоптера набављено за кратко време. Мало се спустила лопта, кренуло се у систематичне набавке“, објашњава Радић.
У Нишу су шездесетих година формирана два хеликоптерска пука који су били наоружани совјетским хеликоптерима Ми-4, набављених 1960. године и Ми-8 набављени 1968/1969. Хеликоптери су сукцесивно набављани, па се поједини примерци Ми-8 и данас налазе у наоружању српске војске; али све има свој крај и било је потребно да се одскочи и да се спроведе модернизација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала