- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Након Аустрије – снажна порука Немачке: „Северни ток 2“ не сме да буде део одлука о Украјини

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Након Беча и Берлин се изјаснио да „Северни ток 2“ не треба да буде део „политичких одлука” о Украјини. Извор у кабинету немачког канцелара Олафа Шолца каже да Русија испуњава све договоре о испорукама гаса Европи и да се Немачка залаже за њихово повећање.
„Према нашим запажањима, досадашња анализа је показала да Москва поштује све уговоре о испорукама. Друго је питање да ли би Русија могла да испоручује више него што стоји у уговорима. Али, с једне стране, видимо да раст цена не погађа само руско-европска тржишта, већ је, на пример, повећана и потражња за гасом у Азији. Не можемо да тражимо од наших добављача више него што је предвиђено уговорима, али бисмо свакако у садашњој ситуацији желели више понуда на тржишту како бисмо смањили тензије“, рекао је неименовани извор новинарима у Берлину.
Он је нагласио да пуштање у рад „Северног тока 2“ не би утицало на цене гаса у краткорочној перспективи.
Такође је напоменуо да процес сертификације у Федералној мрежној агенцији за гасовод не може да се заврши у року од „неколико дана“.
Како је истакао, не треба политизовати питање гасовода због ситуације у Украјини.
„Морају да се разликују две ствари. Пре свега, наша јасна изјава о болним последицама политичке и економске природе у случају повреде граница Украјине. Та изјава је тачна. Друга је тема 'Северног тока'. У том погледу смо у правном, врло детаљном поступку који је сада у току у Федералној мрежној агенцији. Ту нема могућности за политичке одлуке, нити потребе за њима. Постоји јасно уређен поступак на првом, националном нивоу, а у другој фази, он ће уз учешће Европске комисије добити европски карактер, али то још нисмо постигли“, додао је извор.
Подсетимо, и бивши аустријски канцелар Себастијан Курц подржавао је покретање гасовода. Како је рекао, Аустрија, као и целокупна Европа, ће још дуго имати потребе за испорукама гаса из Русије, а „Северни ток 2“ гарантује енергетску безбедност и мора бити завршен.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РУСИЈА
Аустрија: „Северни ток 2“ не треба да буде средство притиска на Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала