- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Кијев рачуна на насилне методе у Донбасу

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са финским лидером Саулијем Нинистеом и том приликом је истакао да Кијев очигледно рачуна на насилне методе у Донбасу, кршећи Минске споразуме, саопштила је прес-служба Кремља.
„Председник Путин је истакао да се украјинске власти, кршећи Минске споразуме, све отвореније ослањају на насилне методе, укључујући употребу тешког наоружања и ударних беспилотних летелица у Донбасу“, прецизирано је у саопштењу.
Истиче се да је Путин дао принципијелну оцену ситуације око Украјине са акцентом на значај потпуне и безусловне реализације минског Комплекса мера од стране Кијева.
Руски лидер је током разговора поново нагласио да је „неопходно хитно покренути преговоре са САД и НАТО-ом ради израде међународно-правних безбедносних гаранција за Русију, које искључују даље напредовање Алијансе на исток и распоређивање система наоружања на територији Украјине и других суседних држава“.
Кремљ саопштава да је Путин подржао иницијативу Нинистеа да се 2025. године организује самит поводом обележавања 50. годишњице Конференције за европску безбедност и сарадњу у Хелсинкију.
Путин је информисао финског колегу о резултатима самита са председником САД Џозефом Бајденом који је одржан 7. децембра.
Како је саопштио кабинет финског лидера, осим билатералних односа између Финске и Русије, председници су детаљно разговарали о ситуацији на граници Украјине.
„Председник Нинисте изразио је озбиљну забринутост због напете ситуације и нагласио да је неопходно пронаћи дипломатско решење“, истиче се у саопштењу.
Нинисте је током разговора рекао да Финска води стабилну спољну и безбедносну политику, о чему сведоче извештаји.
Раније је руски председник Владимир Путин изјавио да дешавања у Донбасу подсећају управо на геноцид.
Андреј Келин  - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РУСИЈА
Руски амбасадор у Лондону: Базе НАТО у Украјини? Није немогуће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала