- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва поручује Берлину: Протеривањем руских дипломата чините себи медвеђу услугу

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаРуска застава
Руска застава - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Одлука Немачке о протеривању руских дипломата је неправедна и додатно ће закомпликовати односе Москве и Берлина, изјавио је председник комитета за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки. Руски сенатор Владимир Џабаров каже да је таквим поступком новом немачком канцелару учињена медвеђа услуга.
„Још једно проглашење персонама нон грата запослених у амбасади Русије у Немачкој и оптужбе за 'државни налог' за убиство грузијског грађанина ће још више закомпликовати руско-немачке односе“, сматра он.
Одлука Берлина не може да се сматра праведном, јер је, како каже, „цео поступак био политички мотивисан са великим рупама у бази доказа, што доводи у сумњу објективност одлуке“.
Поред тога, посланик је додао да жали што управо таквим потезима почиње сарадња са новом немачком владом и подсетио да ће одговор Русије бити адекватан и реципрочан.
С тим у вези, први заменик председавајућег Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Владимир Џабаров каже да је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок, која је саопштила о протеривању руских дипломата, тим поступком учинила „медвеђу услугу“ немачком канцелару Олафу Шолцу.
„Мислим да нова министарка спољних послова развија имиџ ватреног русофоба“, рекао је сенатор, додајући да ће „Бербокова ометати немачког канцелара у успостављању односа са Русијом“.
Политичар такође сматра да Немачкој не иде у корист да квари односе са Русијом, највећим добављачем енергената.
Подсетимо, званични Берлин саопштио је да је двојицу руских дипломата при амбасади Руске Федерације у Немачкој прогласио персонама нон грата. Као разлог протеривања наведен је случај убиства милитанта Зелимхана Хангошвилија у берлинском парку Мали Тиргартен у августу 2019. године што је, према тврдњама Берлина, тешко кршење немачког законодавства и суверенитета будући да је суд утврдио да је убиство изведено према налогу државе.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РУСИЈА
Русија узвраћа Немачкој: Одговор на протеривање дипломата стиже убрзо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала