- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Отворила се велика пукотина у власти Црне Горе — сумња се и на сарадњу са ДПС-ом

© Tanjug / ZORAN ZESTICНикшић
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Бурне реакције политичких странака у Црној Гори изазвао је Меморандум о сарадњи који су потписали лидери Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије, Савеза грађана ЦИВИС, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Форце и Демократске партије. Многи овај меморандум виде као пакт за сарадњу са ДПС-ом.
Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене, каже да је овај меморандум помирење државе и народа са корупцијом и криминалом.
„Тачније, то је политички акт капитулације државе пред мафијом. Њиме се шаље се опасна порука следећим нараштајима да се криминал и корупција исплати. Овај меморандум трајно елиминише сваку шансу да је Црна Гора могућа као правно друштво и правна држава гдје ће сила закона бити изнад закона силе”, наводи Медојевић

Сумња се на сарадњу са ДПС

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић казао је да су нејасни циљ и намјера потписаног Меморандума о сарадњи дијела власти и мањинских партија.
„Могао бих увјерљиво објаснити шта је добро у потписивању меморандума. Ипак, морали бисмо претходно знати намјеру и циљ? Обоје је, међутим, нејасно. Зашто? Ако је намјера да се полако, плишано, направи 'мост' за странке мањинских народа према парламентарној већини или чак њеним дијеловима онда је то корисно. Ипак, поновимо; шта је циљ преласка преко 'моста'? Пружити им руку јер је пожељно да мањински представници буду у власти - поздрављамо! Замијенити неки субјекат из наше већине са њима - то је већ превара и давање контролног пакета политичких акција странкама које имају споразуме о сарадњи са ДПС. Дакле, може и тако, али је преварно. То више не би био мост за 'мањинске странке' него ауто-пут за повратак ДПС-а. Том цестом се долази до циља који никад нисмо обећали", саопштио је Даниловић.
Демократска Црна Гора огласила се на Фејсбуку поводом најаве потписивања меморандума.

„Ако је ово меморандум којег ће данас потписати, онда то није меморандум, то је пакт за сарадњу са ДПС-ом. Нема норме којом се обавезују да неће на било који начин пактирати са ДПС и рушити актуелну власт у Црној Гори", навели су из Прес центра Демократа.

Симптоматично је да је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић објавио данас на друштвеним мрежама фотографију датирану на 13. децембар, на којој пише:

„Постоји једна законитост у Црној Гори, а то је да они који уђу у дил са ДПС – више политички не постоје“.

Катнић честитао Абазовићу

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић честитао је потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу што се, како је истакао, вратио на праву страну.
„Вјерујем да сте видјели да смо се два пута руковали. Ради се о следећем, ми смо, ја као грађанин, а и он, за самосталну Црну Гору, независну, антифашистичку, грађанску, мултиетничку Црну Гору, која ће сваком грађанину дати право, част и слободу. За ову годину дана није он био тотално за то, он изгледа да ће се вратити. Постоје разлике између мене и Абазовића у остварењу својих циљева, ја сам легалиста“, казао је Катнић.
„Ако сам ја на бранику грађанске Црне Горе и хвала на честиткама, јер ја сам увијек био, то не значи да ће се ДПС вратити. Криминалцима нема мјеста више у Влади Црне Горе“, одговорио му је Абазовић.

Шта се иза брда ваља?

Политички аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да ће се након Нове године знати „шта се иза брда ваља“ када је реч о Меморандуму о сарадњи УРЕ, СНП-а, ЦИВИС-а и мањинских партија.
„Сам текст меморандума није споран, јер обухвата само неке позитивне вриједности о релацијама мањинских партија и три партије из власти, али постоји вјероватноћа, када потписујете такав документ, да постоје мотиви који се у овом тренутку не могу препознати. Вјероватно сваки потписник Меморандума жели да извуче неку своју корист. Биће ускоро јасније да ли је ово опасност по постојећу Владу, да ли је платформа да се преко ње формира нека будућа влада? Можда се иностраним партнерима жури, па желе да спакују нешто ново, а шта је то ново, мислим да ће се знати послије новогодишњих празника“, наводи Дрецун.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РЕГИОН
„Велики искорак грађанске Црне Горе“: Потписан Меморандум УРА и СНП с мањинским странкама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала