Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зорана Михајловић: Око 30 одсто ЕПС-а није у погону, више одговорних у ланцу за ову кризу

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗорана Михајловић
Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Министарка рударства и енергетике рекла је за РТС да око 30 одсто система ЕПС-а тренутно није у погону и да је за актуелну енергетску кризу крива управа ЕПС-а. Кад изађемо из кризе, видећемо ко је у целом ланцу направио проблем, истакла је министарка.
Зорана Михајловић је рекла да тренутно око 9.000 корисника нема струју, односно око 260 трафо-станица није у функцију. У недељу увече је, каже, без струје било око 126.000.
"Причамо о дистрибутивном систему који очито претходни дуги низ година није довољно добро одржаван, мислим на инвестиције које су морале да се уложе у нове стубове, мрежу, али и одржавање – растиње је морало да се сече, а не само где је доступно, а где је мање доступно, онда и не одете. Монтери су на терену, лавовски се боре да данас сви добију струју", истакла је министарка енергетике.
Указала је да ЕПС има обавезу да спреми предлог закључка да се умање рачуни оним потрошачима који нису имали струју. "Да се једанпута схвати да када не обезбедите електричну енергију, морате за то и да одговарате", наводи Михајловићева.
"Снег је елементарна непогода, то је објективни фактор проблема, чињеница је да дистрибутивни сектор има много проблема. Морамо да схватимо да у свим областима енергетике подхитно морамо да улажемо много више. Енергетика се не решава у једном дану и години, све што радите дође на наплату у једном тренутку, па кад се десе ове ситуације, или имате или немате струју. То је један део приче, други део приче је унутар ЕПС-а, имамо ситуација да око 30 одсто система није у погону, то је јако много. Држава је обезбедила новац и за увоз струје и мазута, али то није требало тако да се деси. Систем је још увек јако осетљив, ми смо у кризи, ствари нису решене, а кад буде решено, видећемо ко је у целом ланцу направио пропусте свих ових година", истакла је Зорана Михајловић.
Министарка није директно одговорила на питање да ли се осећа одговорно за пропусте, али је навела да "кад се направи анализа, никакав то проблем није, много су важније друге ствари".
"Енергетика мора да промени начин како функционише, планирање у сектору енергетике не ваља, пре свега у ЕПС-у. Цела Европа покушава да стабилизује свој систем управо са термо сектором зато што нема довољно ветра, обновљивих извора. Цена је јако висока, 311 по мегават часу, у марту је била 50. Уместо да наш угаљ користимо за стабилност, нама се ово деси. Пропуст свакако постоји", рекла је министарка рударства и енергетике.

За сада нема довољно угља

Напоменула је да има више одговорних у ланцу за ову кризу, али да је у овом тренутку крива управа ЕПС-а.
"У електроенергетском систему, пре свега ЕПС-у, 30 година нисмо направили ниједан капацитет. Једино што смо направили јесте у гасу, Балкански ток, и то нам толико значи, то нам обезбеђује гасну сигурност. Да имамо проширење Банатског двора, не бисмо размишљали да ли имамо или немамо довољно количина од Руске Федерације", навела је министарка енергетике.
Ово је, каже, резултат свега што смо радили, односно нисмо претходних неколико година.
Озбиљно је питање, истиче, што ЕПС није обезбедио довољно угља на својим депонијама.
"Почетак и крај свих проблема у ЕПС-у јесте питање довољних количина и квалитета угља. Мислим да ћемо о томе морати да доносимо одређене одлуке у наредним недељама. Како год било, немамо га сада довољно, сами стручњаци унутар ЕПС-а морају да виде шта је то угаљ који може да уђе у блокове, који не може, да нам се не би десила ситуација да нам у року од 30 минута сви блокови испадну", навела је министарка.
Одговарајући на питање хоћемо ли имати довољно угља за рад термоелектрана, Зорана Михајловић је рекла да ћемо "морати још више да радимо на томе".
Указује да локална самоуправа није одговорна за одржавање електро-мреже, већ електродистрибутивни систем.
"Направили смо план где мора посебно да се улаже и где мора посебно да се изврши контрола ЕДС ће такође морати да промени неке ствари, али ми се чини да је то једноставније решити. Бојим се да ћемо много више проблема имати унутар самог ЕПС-а јер морамо да регулишемо другачије планирање ремоната, где, како, зашто откопавати угаљ како бисмо дочекали следећу зимску сезону потпуно спремни. Имали смо информацију ЕПС-а у новембру и децембру да је све спремно, па се десило шта се десило", рекла је министарка.
Финансијска штета је, наводи, огромна, али тренутно нема прецизних бројки.
"Кад све у систему буде било стабилно, онда можемо да седнемо и 'хајмо да видимо ко је све овде заказао'. Ситуација је сада врло озбиљна", нагласила је министарка.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
СРБИЈА
Вучић: Очекујемо стабилизацију електро-система у понедељак, онима без струје да се умањи рачун
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала