- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Америка прави „противотров“ руском „Авангарду“, Москва спрема нове хиперзвучне системе

© Фото : Ministry of Defence of the Russian FederationСлика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање
Слика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Русија прави нове хиперзвучне стратешке системе који ће заменити "Авангард" када САД за њега нађе "противотров", саопштио је телевизији "Звезда" командант Стратешких ракетних снага Русије генерал-пуковник Сергеј Каракајев.
Како је навео генерал, комплекси "Авангард" са хиперзвучним блоковима ојачали су руску војску. У међувремену, нагласио је генерал, САД раде како на сопственим хиперзвучним оружјем, тако и на неутрализацији руских комплекса те врсте.

"То треба да схватимо и наставимо рад на хиперзвучном оружју. До тренутка кад они пронађу противотров, ми треба да пронађемо друго решење. И сада радимо на томе. Постоје скице. Мислим да тај задатак можемо решити", нагласио је Каракајев.

"Сармат" стиже наредне недеље

Први пук комплекса "Сармат" биће предат војски до краја 2022. године, саопштио је генерал.

"Задатак је да до краја 2022. године прва дивизија "Сармата" буде испоручена у Ужур. Мислим да ће тај задатак бити реализован", рекао је он.

Према речима команданта, у Ужурској ракетној дивизији (Краснојарски крај) у току је припрема инфраструктуре за овај систем.
Русија је тренутно једина земља на свету са хиперсоничним ракетама које се налаза на борбеној дужности или су у стању високе приправности. У Оружаним снагама Русије налазе се авионски систем „Кинжал“ са хиперсоничном ракетом, хиперсонична ракета „Циркон“ је на државним испитивањима, а такође постоје и стратешке ракете са хиперсоничним блоком „Авангард“. „Авангард“ је у стању да испали ракету која лети брзином 27 пута већом од брзине звука, што је око 33.000 километара на сат.
Нацрт хиперсоничног оружја - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2020
„Авангард“, „Циркон“, „Сармат“ – докле је Русија стигла у развоју најновијег наоружања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала