Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕП усвојио резолуцију о радницима „Линглонга“ и протестима у Србији: Шта пише у документу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Европски парламент подржао је већином гласова резолуцију којом се изражава забринутост због стања људских права вијетнамских радника у кинеској фабрици "Линглонг" у Зрењанину, као и поводом еколошких протеста у Србији.
Европски парламент затражио је усклађивање закона и стандарда у Србији у области радничких права и екологије са ЕУ вредностима.
Резолуцију је подржало 586 европосланика, 53 је било против, а 44 уздржаних.
Ова тема је по хитном поступку уврштена у агенду последњег годишњег заседања ЕП на захтев група европских Либерала, Социјалдемократа и Зелених.

Шта пише у резолуцији

У тексту Резолуције, који је усагласило шест политичких групација Европског парламента, власти Србије се позивају да истраже случај "принудног рада" у фабрици ”Линглонг” и обезбеди поштовање основних људских права и права као радника.
Србија се позива и да побољша усклађивање са радним правом ЕУ и да прилагоди своје законе и инспекцијски надзор у области нелегалног запошљавања.
У Резолуцији се изражава и забринутост због "озбиљних проблема корупције и владавине права у области заштите животне средине”, као и због ”генералног недостатака транспарентности и утицаја инфраструктурних пројеката на околину и друштво”, укључујући ”кинеске инвестиције и зајмове, али и мултинационалних компанија као што је Рио Тинто”.
У тексту Резолуције изражава се и забринутост због насиља "хулигана против мирних еколошких демонстраната", као и због, како се тврди, силе коју је полиција применила против демонстраната.
Србија се у закључку позива да ради на ефикасним и доказивим реформама у области структурних реформи и владавине права, а кроз новоотворени Кластер 4 и на пуној примени ЕУ стандарда у области Зелене агенде, преноси Танјуг.
Тешка индустрија - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
СРБИЈА
Вијетнамски радници у Зрењанину пресељени на другу локацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала