- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Годишњица Нобелове награде – Андрић и данас живљи од нобеловаца чија су дела пала у заборав /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба "Иво Андрић-поводом 60 година од добијања Нобелове награде" у дворишту Државног архива Србије
Изложба Иво Андрић-поводом 60 година од добијања Нобелове награде у дворишту Државног архива Србије  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Бројним манифестацијама обележена је 60. годишњица додељивања Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. Андрић је и данас жив писац, много живљи него многи који су добили Нобелову награду а потом је њихово дело заборављено.
На дан додељивање Нобелове награде, 10. децембра, председник парламента Ивица Дачић свечано је отворио изложбу посвећену Андрићу у Дому Народне скупштине, а Задужбина Иве Андрића свечаном седницом обележила је дан када је награда у Стокхолму уручена српском писцу, једном од најзначајнијих уметника са ових простора.
Министарка културе Маја Гојковић отворила је 13. децембра нову сталну поставку Спомен-музеја Иве Андрића у Београду.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНобелова плакета и медаља Иве Андрића
Нобелова плакета и медаља Иве Андрића - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Нобелова плакета и медаља Иве Андрића

Годишњица Нобелове награде: Андрићево перо поклон Стокхолму

Истог дана најављено је да ће Андрићево налив перо из личне колекције, која се чува у његовом спомен-музеју у Београду, бити трајно поклоњено Музеју Нобелове награде у Стокхолму.
„Пракса је да свака земља која има свог нобеловца нешто од личних предмета веома малих димензија поклони музеју у Стокхолму. Ми смо, нажалост, у неком малом закашњењу од 60 година, али ћемо поклонити једно налив перо које ће подсећати на нашег нобеловца“, изјавила је директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПечат и налив пера која је користио Иво Андрић
Печат и налив пера која је користио Иво Андрић  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Печат и налив пера која је користио Иво Андрић
Изложба „Иво Андрић – поводом 60 година од добијања Нобелове награде“ отворена је 14. децембра испред Државног архива Србије. Изложба постављена у дворишту здања архива у Београду на неколико паноа представља избор архивске грађе о догађајима који су претходили уручењу Нобелове награде, о самој свечаности 10. децембра 1961. године и о Андрићевом боравку у Стокхолму.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба "Иво Андрић-поводом 60 година од добијања Нобелове награде" у дворишту Државног архива Србије
Изложба Иво Андрић-поводом 60 година од добијања Нобелове награде у дворишту Државног архива Србије  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Изложба "Иво Андрић-поводом 60 година од добијања Нобелове награде" у дворишту Државног архива Србије
Андрић је на једном месту рекао да су округле годишњице којима се обележавају рођења, смрти или неке велике награде заправо добра прилика за једно друштво да се поново скрене пажња на неког писца и да се сноп светлости упери на само језгро његовог стваралаштва, подсећа историчар књижевности Жанета Ђукић Перишић, један од најбољих познавалаца дела Иве Андрића.
„Мислим да је наше друштво на креативан и конструктиван начин подсетило нашу културну јавност на дело Иве Андрића које је и иначе веома присутно у нашој култури“, каже Жанета Ђукић Перишић за Спутњик.

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба посвећена Иви Андрићу у Народној скупштини
Изложба посвећена Иви Андрићу у Народној скупштини  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Изложба посвећена Иви Андрићу у Народној скупштини

Преседан: Међу првим Нобеловцима „мале културе“

Према њеним речима, догађаји којима је обележена 60. годишњица Андрићеве Нобелове награде попут свечане академије у САНУ, изложбе у холу Скупштине и отварања реконструисаног спомен-музеја Иве Андрића на Андрићевом венцу, заиста су догађаји који су подсетили нашу јавност на изузетно место Ива Андрића у нашој култури.
Нобелова награда Андрићу је једна од првих награда која је додељена писцу тзв. мале културе, у смислу бројности говорника на српском језику, истиче Жанета Ђукић Перишић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАндрићева радна соба, изгледа баш онако како ју је оставио када је последњи пут изашао из ње
Андрићева радна соба, изгледа баш онако како ју је оставио када је последњи пут изашао из ње  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Андрићева радна соба, изгледа баш онако како ју је оставио када је последњи пут изашао из ње
„Додела Нобелове награде Андрићу представљала је у том тренутку преседан. Др Андерс Естерлинг који је дао образложење у име Нобеловог комитета за Андрићеву награду, између осталог је рекао да се та награда додељује за епску снагу којом је Андрић описао догађаје из историје свога народа. На једном месту Естерлинг такође каже да Андрић отвара једну непознату страницу светске хронике и обраћа се светској јавности из дубине напаћене душе Јужних Словена“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОрден Светог Саве I реда ког је Иво Андрић добио 1938. године
Орден Светог Саве I реда који је ИВо Андрић добио 1938. године - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Орден Светог Саве I реда ког је Иво Андрић добио 1938. године

И данас живљи од Нобеловаца чије је дело заборављено

Дело Иве Андрића заиста је присутно и у нашем образовном систему и култури, оцењује Жанета Ђукић Перишић и подсећа да се јако велики број Андрићевих дела у последњих 10-15 година штампао у нашој земљи.
„Чињеница да је Андрићево дело преведено на 50 језика говори у прилог томе да је Андрић и даље жив писац и ако могу тако рећи, много живљи писац него многи који су добили Нобелову награду а потом је њихово дело заборављено“, закључила је Жанета Ђукић Перишић.
Иво Андрић са супругом Милицом Бабић-Андрић непосредно по добијању Нобелове награде за књижевност 31. октобра 1961. - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
И шест деценија од Нобелове награде Андрић остаје место за учење и школа коју још нисмо завршили
Споменик Иву Андрићу - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2021
Да ли се Андрић на Западу чита у „погрешном кључу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала