Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кон: Тражићемо за празнике ковид пропуснице 24 сата

© Sputnik / Дејан СимићПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19 др Предраг Кон не искључује могућност да ће медицински део штаба опет тражити да за новогодишње празнике ковид пропуснице важе 24 сата, мада је по том питању скептичан.
Он је изјавио да је незахвално што нам у исто време долазе оба вируса – и грип и нова варијанта ковида 19, а то је оно чега су се он и његове колеге прибојавали.
Др Кон не искључује могућност да је омикрон већ присутан код нас, каже да ћемо повећање броја новозаражених имати вероватно у другој половини јануара.
Напомиње да ће омикрон бити масовно присутан у популацији и да не постоји ниједан разлог да код нас не буде као у Лондону, а нада се да тако неће бити са грипом, уз напомену да су школе мотор за преношење тог вируса.
С обзиром на то да је у недељу Свети Никола, људима поручује да славе породично и сматра да су грађани већ схватили да тако треба.
„Досадашњи подаци из Европе нису нешто трауматични, међутим, грип код нас достиже свој максимум тек у фебруару и марту. Према томе, он тачно стиже у ово доба године. И није нам био потребан. Што људи кажу, било би боље да га нема, али очекивали смо га и јасно је било да ће ове године да се појави јер је већ одавно присутан у Хрватској. Али и тамо није показао неки велики потенцијал. То је вирус А(Х3) и једино што је незгодно што се поклапа са очекујућим доласком омикрона и то је нешто чиме ћемо морати да се бавимо“, рекао је Кон за Телеграф.
„Врло је вероватно да појединачно неки од ових јесте омикрон, јер се то не испитује код свих него код једног малог броја узорака, тако да је могуће да је присутан. Међутим, не види се то још кроз бројке, оне и даље опадају. Тек ће бити могуће видети са знатнијим приливом наших људи из иностранства, а то је сада у наредних неколико дана. Била је раније идеја са ранијим распустом, да се он (омикрон) спречи да уђе у школе, међутим, ако се то и догоди, то ће бити кратак период и не очекујем да ће да се размахне у школама, тако да ће распуст који долази пресећи његово преношење у тој средини", нагласио је епидемиолог.
"Оно што јесте незахвалан моменат јесте што нама долазе оба та вируса, као што смо се и бринули, нажалост, та брига се дешава. Биће оба вируса ту, сада је питање нашег понашања да му што мање омогућимо олакшано ширење. Нормално, то се првенствено ради вакцинацијом, на коју позивамо стално. Мислим да треба озбиљно позивати на саосећање младих људи према својим родитељима и бакама и декама, јер они се не вакцинишу првенствено са убеђењем да није опасно за њих, а морају да схвате да овај омикрон неће моћи да се заустави и једноставно идеја да он неће доћи, нажалост неће се догодити, и да неће деловати на нас и да неће изазвати опет убрзање преношења неће се догодити. Дакле, доћи ће до тога. Највероватније ће доћи управо због нашег понашања око Нове године", казао он.
Поглед на Акропољ чије централно место заузима Партенон - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
СВЕТ
Атина појашњава: Улазак у Грчку уз негативан ПЦР само током божићних празника
Прехлада – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
ДРУШТВО
Потврђен први случај грипа у Србији у овој сезони
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала