- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта су демонстрирали Путин и Си: Како су амерички медији видели састанак двојице лидера

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђингпинг
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђингпинг - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Русија и Кина делују као „уједињени фронт“ показујући солидарност у светлу заоштравања односа са Америком, пише лист „Њујорк тајмс“ поводом разговора руског и кинеског председника, Владимира Путина и Сија Ђинпинга.
Амерички медиј прецизира да су односи двојице лидера пријатељски и да су током разговора путем видео-везе демонстрирали „солидарност у светлу притиска Запада због ситуације око Украјине, Тајвана и по другим питањима“.

„Москва и Пекинг, некадашњи ривали, формирали су под влашћу Путина и Сија економско, војно и геополитичко партнерство чвршће него икада пре, које услед раста конфронтације обеју земаља са САД све више подсећа на блок против америчког утицаја“, наводи „Њујорк тајмс“.

Аутори чланка указују да је састанак лидера Русије и Кине одржан „у веома важном тренутку“ у контексту посете Москви помоћнице америчког државног секретара за послове Русије и Евроазије Карен Донфрид.
„Док Сједињене Америчке Државе и њихови савезници прете Русији економским санкцијама у случају њене инвазије на Украјину, Москва шаље сигнал да има много других пријатеља у свету“, сматрају аутори чланка.
Сличан сигнал био је, како наводи издање, и састанак руског председника са индијским премијером Нарендром Модијем прошле недеље.
Како је раније саопштио помоћник руског председника Јуриј Ушаков, онлајн разговор председника Кине и Русије трајао је око сат и по. Лидери су разговарали о свим важним проблемима како у билатералним односима, тако и о међународној агенди.
Путин је током разговора са кинеским колегом истакао да се односи Русије и Кине могу сматрати правим примером међудржавне сарадње у 21. веку.
Кинески председник Си Ђинпинг током разговора са руским лидером Владимиром Путином - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РУСИЈА
"Мешају нам се у послове": Си позвао Путина да повећају сарадњу у циљу заштите безбедносних интереса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала