- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови предлог америчких сенатора: Прогласити Русију за „спонзора тероризма“

© Sputnik / FlickrКонгрес САД Сенат
Конгрес САД Сенат - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Амерички сенатори предложили су да се 2022. године Украјини пружи војна помоћ у износу од 450 милиона долара, а да се Русија означи као „држава-спонзор тероризма“.
„Сенатор Џим Риш, члан комитета Сената за међународне односе на високом положају, данас је представио 'Закон који гарантује Украјини аутономију јачањем њене одбране' (Guaranteeing Ukraine"s Autonomy by Reinforcing its Defense Act, GUARD Act)“, наводи се у саопштењу на сајту комитета.
Његову иницијативу подржало је још осам сенатора.
„Нацрт закона одобрава 450 милиона долара страног војног финансирања за Украјину у 2022. години и означава Русију као државу-спонзора тероризма“, прецизирано је у саопштењу.
Сенатори се такође залажу за пооштравање санкција против гасовода „Северни ток 2“.
Подсетимо, након онлајн самита са руским председником Владимиром Путином, амерички председник Џозеф Бајден изјавио да САД неће једнострано употребити силу против Русије. Он је додао да је упозорио Путина да су САД спремне да уведу сурове економске санкције у случају напада на Украјину.
Западне земље и Кијев у последње време оптужују Русију да припрема наводну инвазију на Украјину због чега све чешће говоре о спремности да Москви у том случају уведу до сада невиђене санкције. Русија је у више наврата оповргла да планира тако нешто, истичући да је померање војних снага на њеној територији, које изазива узнемиреност Запада а посебно суседних држава, њено суверено и уставно право.
Председник САД Џо Бајден на самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
РУСИЈА
Зеленски: Бајденове претње Москви санкцијама – не делују
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала