- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Регулатор: Одлука о „Северном току 2“ неће бити донета у првој половини 2022. године

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Немачки регулатор је објавио да одлука о „Северном току 2“ неће бити донета у првој половини 2022. године, јавила је агенција „Блумберг“.
Медији наводе да је директор Федералне мрежне агенције Немачке Јохен Хоман изјавио да агенција није добила документацију која је неопходна за наставак процеса сертификације „Северног тока 2“ и да ће се процес наставити када она буде достављена.
Према његовим речима, после одлуке немачког регулатора питање ће размотрити Европска комисија, тако да одлука о „Северном току 2“ неће бити донета у првој половини следеће године.
У међувремену, компанија „Норд стрим 2 АГ“, оператер гасовода „Северни ток 2“, саопштила је да ради на отварању ћерке компаније у Немачкој, јер је то неопходно како би се завршила процедура сертификација. У прес служби компаније нису навели детаље и рокове о пуштању гасовода у рад.
Раније се огласила и немачка министарка спољних послова Аналена Бербок која подсећа да је Федерална мрежна агенција Немачке је 16. новембра обуставила сертификацију оператора „Северног тока 2“ – компаније „Норд стрим 2 АГ“ јер, да би прошао процедуру, мора да испуњава захтеве Трећег енергетског пакета ЕУ. Конкретно ради се о раздвајању организација које се баве производњом и транспортом гаса.
Нова шефица немачке дипломатије изјавила да гасовод „Северни ток 2“ за сада није у складу са европским законом и зато сада не може да буде одобрен.
Подсетимо, сертификација се одвија у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената. Међутим, средином новембра немачки регулатор обуставио је процедуру сертификације гасовода и препоручио оператору да отвори филијалу у Немачкој која ће морати да преда комплетан пакет докумената за сертификацију.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
РУСИЈА
Кремљ о сертификацији „Северног тока 2“: Ради се на томе, компанија испуњава све захтеве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала