- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Протеривање руских дипломата је политички налог; Немачки канцелар: Правилна одлука

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова Русије је саопштило да проглашавање руских дипломата персонама нон грата нема никакве везе са „случајем Хангошвили“, што је, како истичу, добро познато немачким властима. Док немачки канцелар Олаф Шолц поручује да је одлука била исправна, Москва спрема узвратне мере.
У Министарству су додали да је пресуда необјективна и да има карактер политичког налога и подвукли да одлучно одбацују нереалне оптужбе да су у убиство Хагошвилија умешане државне структуре.
Подсетимо, званични Берлин саопштио је да је двојицу руских дипломата при амбасади Руске Федерације у Немачкој прогласио персонама нон грата. Као разлог протеривања наведен је случај убиства милитанта Зелимхана Хангошвилија у берлинском парку Мали Тиргартен у августу 2019. године што је, према тврдњама Берлина, тешко кршење немачког законодавства и суверенитета будући да је суд утврдио да је убиство изведено према налогу државе.

„Одлучно одбацујемо неосноване и потпуно нереалне оптужбе о умешаности руских државних структура у убиство милитанта Зелимхана Хангошвилија који је живео у Немачкој. Оптужбе су конструисане помоћу страних обавештајних служби и структура које су са њима повезане“, наводи се у саопштењу на сајту Министарства спољних послова Русије.

Како је раније рекла портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, Москва ће ускоро обавестити Берлин о реципрочним мерама које ће предузети након што је Немачка протерала двојицу руских дипломата. Она је и додала да ће то бити симетричне и апсолутно адекватне мере.

Немачки канцелар: Протеривање руских дипломата је правилна одлука

Немачки канцелар Олаф Шолц је изјавио да је одлука о протеривању руских дипломата из Берлина била исправна.

„Пресуда која је донета за убиство у парку Тиргартен је јасан показатељ да се догодило нешто лоше“, изјавио је Шолц пре самита лидера ЕУ у Бриселу.

Реакције на ову одлуку је имао и Кремљ, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да Москва категорички није сагласна са пресудом и њеном формулацијом и додао да је реч о непријатној епизоди и да се неће одразити на односе две земље.
Подсетимо, држављанин Грузије Зелимхан Хангошвили учествовао је у планирању и припреми терористичког напада у Беслану и експлозији воза у московском метроу између станица „Автозаводска“ и „Павелецка“ 2004. године.
Иначе, у Берлину је завршено суђење руском држављанину Вадиму Соколову, који је проглашен кривим за убиство Хангошвилија. Због овог злочина Соколов је добио доживотну казну затвора.
Руска застава - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РУСИЈА
Москва поручује Берлину: Протеривањем руских дипломата чините себи медвеђу услугу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала